Toekomstbestendige plantenlijst HBO, MBO, VMBO, branche-opleidingen

Datum: 16 november 2017. Locatie: Wellantcollege, Randhoeve 2, 3992 XH Houten

“Waarom is het nodig om een gemeenschappelijke toekomstbestendige plantenlijst voor het gehele groenonderwijs te maken? Er zijn immers toch al heel veel goede lijsten!” Laat dat laatste nu precies de aanleiding zijn!

Het is juist nu nodig om alle kennis over beplanting binnen het groene onderwijs inzichtelijk te maken en op elkaar te laten aansluiten. De sector is enorm hard aan het veranderen alsmede de leefomgeving zelf. Uitgangspunt voor de lijst is de huidige vernieuwde VHG-lijst van de branche-opleidingen. Deze geeft echter niet op alle vragen vanuit de maatschappij of het onderwijs een antwoord; een aanvulling is nodig voor specifieke wensen. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Om de doorstroom VMBO/MBO/HBO te bevorderen is een aansluiting op beplantingsleer nodig. Dat begint met inzicht in elkaars keuzes en daarna een doorlopende leerlijn m.b.t. beplantingsleer. Daarnaast streven we naar afspraken met het onderwijs in België.
  • Het gaat erg slecht met insecten wereldwijd. De groene sector zal hierin een rol moeten spelen. Een beplantingslijst specifiek op biodiversiteit is nodig. Denk aan bij/vlindervriendelijke beplanting.
  • De groene stad: er zijn diverse opleidingen die zich meer richten op groen als oplossing voor problemen in de stad. Daarbij is dak/gevelgroen een keuzedeel in het mbo. Dit vraagt een aanvulling in kennis. Denk aan fijnstof afvang, hittestress, waterberging, dak- en gevelgroen, eetbaar groen, natuur inclusief bouwen.
  • Deze lijst wil voor alle groene opleidingen in Nederland en België  een toekomstbestendige basis zijn voor plantenkennis van de diverse buitenbeplanting. Dus niet alleen voor de hoveniers, groenvoorzieners, tuincentrum medewerkers, groene cultuurtechnici, treeworkers, urban greeners en landschapsinrichters, maar ook voor boomkwekers inclusief vaste planten, bos- en natuurbeheerders, zowel bij ontwerp, uitvoering als onderhoud.

PROGRAMMA

18:00 - 18:45 Luxe Netwerkbuffet
19:00 - 19:30 Centrale aftrap
19:30 - 20:30 Workshops over inhoud
20:30 - 21:00 Centraal overleg, conclusies en afspraken
21:00 - 21:45 Informele netwerkborrel

De voorbereidingsgroep bestaat uit:
Bedrijfsleven: VHG, Tuinbranche Nederland, Stadswerk, LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Onderwijs: Wellantcollege, Helicon Opleidingen, Citaverde College, HAS Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein en in contact met overig onderwijs in Nederland en België.

Projectleider: Ger van Laak  G.vanLaak@Citaverde.nl

Volg ons op social media
Deze week starten de eerste Try Outs! Kom proeven van een van de volgende MBO-opleidingen: Citaverde College Heerlen MBO: • Hovenier, niveau 2, 3 & 4 Citaverde College Roermond MBO: • Retail, niveau 2 • Dierverzorging, niveau 2 • Loonwerk, niveau 2 & 3 • Hovenier niveau 2, 3 & 4 • Natuur en Recreatie, niveau 3 & 4 • Green Life Sciences, niveau 3 & 4 • Paardensport en –houderij, niveau 3 & 4 Inschrijven via www.citaverde.nl/tryout
#voorhetleven! #Repost @fleurtjewipperfurth Vandaag de kick-off bijeenkomst gehad van de kerstbomenactie 2017. Het @CITAVERDE College levert ook dit jaar weer derdejaars leerlingen die in samenwerking met @ikeanederland #Heerlen en @Natuurmonumenten #kerstbomen gaan verkopen voor het goede doel!
Tijdens de Open Dag van het #MBO is bij Citaverde College Horst de nieuwe dependance van Dierenartsenpraktijk Horst geopend! Omroep Reindonk was er natuurlijk bij. 🎉
Wat was het gezellig op de #VMBO Open Dag en wat hebben onze leerlingen goed geholpen! Deze foto’s zijn van locatie #roermond. Waar ben jij geweest? #CITAVERDE #voorhetleven #opendag
Open dag op het MBO van CITAVERDE College: zondag 5 november van 10:00 tot 13:00u! Kom jij ook? Meld je hier aan: http://bit.ly/2xCNH4U. Je bent van harte welkom bij: • Citaverde College Roermond MBO • Citaverde College Heerlen MBO • Citaverde College Horst • Citaverde College Maastricht
Open Dag #MBO! Kom naar #CITAVERDE College op zondag 5 november van 10:00 tot 13:00u! Meld je aan via de website! #linkinbio #opendag #roermond #heerlen #horst #maastricht #voorhetleven