Geslaagde workshop “Action Plan” in Ethiopië

Juni 2019

Onlangs heeft CITAVERDE Bedrijfsopleidingen een interessante workshop georganiseerd in Holeta, Ethiopië. Deze workshop is een onderdeel van het meerjarige Nuffic project ‘Bright Future in Agriculture’ waarin CITAVERDE Bedrijfsopleidingen een consortiumpartner is.

Er namen ongeveer 30 docenten en directeuren van zes scholen deel aan dit project (5 deelnemers per school). Vier scholen zijn ATVET scholen uit de regio’s Amhara en Oromia, en twee scholen zijn verantwoordelijk voor de opleiding van de docenten voor deze ATVET scholen. Het maken van actieplannen voor én door de zes deelnemende scholen stond centraal tijdens deze 3,5 dag durende workshop. De deelnemers gingen zelf aan de slag met het uitvoeren van een “needs assessment”, met als basis het door de overheid voorgeschreven curriculum. Volgens dit curriculum dienen de scholen het onderwijs om te buigen naar 70% praktijk en 30% theorie. Op dit moment wordt echter veel meer theoretisch onderwijs gegeven dan praktijkonderwijs. De scholen komen dus veel praktijkkennis en ook veel materialen en faciliteiten tekort om deze omslag te kunnen maken.

Verder was er ook aandacht voor de “labour marked needs” die door het bedrijfsleven uit de melkveehouderij en tuinbouwsector naar voren werden gebracht middels inleidingen.

Ook Gender Balance en inclusiviteit zijn thema’s die meegenomen werden in het “needs assessment”. Bedrijfsbezoeken waren tevens onderdeel van het programma. Het uitgevoerde “needs assessment” diende vervolgens als basis voor het actieplan dat per school is opgesteld. De vervaardigde actieplannen, inclusief prioritering, zullen vervolgens als basis dienen voor verdere activiteiten binnen het project BFA.

De deelnemers aan de workshop waren oprecht gemotiveerd en hebben hun uiterste best gedaan om per school het maximale resultaat te bereiken. Er werd veel en levendig gediscussieerd in een goede sfeer. Hindernissen waren er ook gedurende de workshop, aangezien er vaak geen internet, elektriciteit en water beschikbaar was.

 

Al met al was het ook voor ons als workshop begeleiders een erg interessante ervaring!

Voor meer informatie: c.wijnands@citaverde.nl