Studiereis Loonwerk MBO Roermond Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg

Verslag van de STUDIEREIS CITAVERDE Roermond MBO

Op zondagmorgen 20 november om 6.45 uur stonden we weer klaar om met twintig leerlingen en een aantal begeleiders te vertrekken naar Oostenrijk. Na een lange rit met enkele tussenstops kwamen we rond 19.30 aan in Eferding Oostenrijk.

Op maandagmorgen werden we welkom geheten bij Pöttinger te Grieskirchen. Hier kregen we een geweldige rondleiding door de fabriek en tentoonstellingshal. I

In de middag werd ons een lunch aangeboden en gingen we op weg naar Voustalpine Stahlwerk Linz. Hier konden we aan de bron zien hoe staal geproduceerd wordt. Allereerst een rondgang door het museum en aansluitend een rondgang met bus over het immens grote terrein. In een hal konden we zien hoe staal gewalst en geplet wordt. Een interessante ervaring om kennis te maken met de staalindustrie. Op dinsdagmorgen brachten we een bezoek aan de firma Reform te Wels (Oostenrijk) Hier bouwt men een speciaal soort tractoren die we hier niet veel zien. Na een introductie startte de rondgang door het bedrijf waar het hele productieproces werd bekeken. Na de lunch, ons aangeboden door de firma reform, hebben we het concentratiekamp Mauthausen bezocht. Voor veel leerlingen een stukje geschiedenis over Nazi-Duitsland en de verschrikkingen die hier plaatsvonden. Een indrukwekkend iets om ter plaatse te zijn.

Op woensdag vertrokken we weer om 07.00 uur voor een ritje van 190 km naar Prien am Chiemsee waar we in  Marktoberdorf een bezoek brachten aan de Fendt fabieken. Ook hier weer een film, tentoonstellingsruimte en natuurlijk de Fendt-shop.

In de middaguren waren we uitgenodigd bij Liebherr te Kirchdorf an der Iller. Hier konden we gelijk aanschuiven in het restaurant voor een middagmaal. Daarna startte een lange excursie over het enorme terrein en de enorme fabriekshallen. Afsluitend een film. Rond half zes was de excursie ten einde en gingen we naar het hotel. Op donderdag brachten we een bezoek aan John Deere te Mannheim. Een excursie die bijna een hele dag in beslag nam, een rondgang door de fabrieken om het productieproces te bekijken. Hier wordt gewerkt op Amerikaanse wijze wat goed te zien is in vergelijking met Europese bedrijven. Na de luch naar het nieuwe magazijn van reserveonderdelen, hier ligt de voorraad aan reserveonderdelen voor heel Europa en Rusland, een immens pakhuis volledig geautomatiseerd.

Op vrijdag brachten we een bezoek aan hetTechniek museum te Sinsheim. In de middag vertrokken we voor een lange rit naar Luxemburg. In de avonduren konden we al kennis maken met de Kerstmarkten in Luxemburgstad.

Op zaterdag vertrokken we voor een ritje van 80 km naar Troisvierges. Hier ligt loonbedrijf REIFF.

Na een rondleiding over het bedrijf en het bekijken van de privéverzameling Fendt was het tijd om naar huis te reizen.

Dank aan alle bedrijven en vertegenwoordigers die vanuit Nederland waren gekomen om ons te ontvangen.

Na een leerzame week waren we rond 16.00 uur weer in Roermond.

Met dank aan de organisatie en de begeleiding: M. Coppens - Fred van Kruisbergen - Ties Rademakers - E. van Dongen