Studenten CITAVERDE College begeleiden project: veilig landbouwverkeer

Studenten van de opleiding Loonwerk, Grond en Infra van CITAVERDE College Roermond hebben basisschoolleerlingen begeleid in het project Veilig landbouwverkeer in Heythuysen.  Zij nemen tijdens hun stage en werk constant deel aan het verkeer en hebben die kennis van verkeersveiligheid op een leuke manier op de kinderen overgebracht.

Docent M. Coppens van de opleiding Loonwerk, Grond en Infra maakte een verslag over het project:

Project Veilig landbouwverkeer bij basisschool

Afgelopen week was er in de gemeente Leudal wederom een veilig verkeer project. Als onderdeel van het project is er veel aandacht besteedt aan het veilig landbouwverkeer. De leerlingen van basisschool “De Neerakker” in Heythuysen hadden de week vooraf gaand al veilig verkeerlessen en hadden ze het thema landbouw op de basisschool behandeld.


Leerlingen  krijgen over de dode hoek uitleg bij een combinatie van CITAVERDE College.

Samenwerking CITAVERDE College en Cumela

Het onderdeel veilig landbouwverkeer is deel van het Cumela VOMOL (Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer) project dat in heel nederland wordt uitgezet door de aoc’s in samenwerking met Cumela (Cumela is de Brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra). In Limburg en Zuidoost Brabant wordt dit onder andere verzorgt door CITAVERDE College uit Roermond met de opleiding “Loonwerk, Grond en Infra”.


De leerlingen van de basisschool mogen zelf de gevaren ervaren en daarnaar handelen bij de machines van wtc Leudal.


Verkeersveiligheid

Het doel van deze dag was het de verkeersveiligheid bij leerlingen van de basisschool onder de aandacht brengen. De leerlingen konden zelf ervaren hoe het is om in zo’n grote machine te zitten en wat het zicht rondom de machine is. Vandaar ook de slogan van Cumela: “Zie je mij, zie ik jou”.

De leerlingen konden zelf ervaren wat een dode hoek is en hoe ze kunnen voorkomen daarin te geraken. Tevens raken de basisschool leerlingen onder indruk van het veelal grote formaat van de (land)bouwmachines die ze tegenkomen op de openbare weg en de gevaren die dat met zich meebrengt.


De studenten krijgen uitleg over de gevaren in het verkeer bij een veldhakselaar van wtc Leudal.

Verkeersexamen

Na een drukke leerzame en actieve dag tussen de voertuigen, sluit een gedeelte van de basisschoolleerlingen het af met een verkeersexamen. Hetgeen voor de leerlingen een bewijs is dat ze de kennis genieten om zich in het verkeer te verplaatsen en dat ze wederzijdse tolerantie naar iedere deelnemer van het verkeer hebben.


Dode hoeken bij grote landbouwwagens worden verklaart door studenten CITAVERDE College.

 

Samen veilig en tolerant op weg is in het hedendaagse verkeer van groot belang!

Het is voor de Cumela sector van groot belang dat er wederzijdse tolerantie is voor beide partijen op de openbare weg. Vooral de veiligheid voor ieder om ons heen en voor ons als cumela bedrijven zelf en voor ons als CITAVERDE College de belangrijkste motivatie om mee te doen aan deze projecten. Onze studenten nemen tijdens hun stage en werk constant deel aan het verkeer en komen in aanraking met andere weggebruikers, dan dienen ze op een verantwoorde wijze te handelen voor ieders veiligheid. Hierin is oogcontact één van de belangrijkste factoren. Alleen met oogcontact maak contact met elkaar en kan je op elkaar anticiperen.

 

Bekijk hier ook het filmpje van Regio Leudal TV: