Statushouders met Deeltijd Entree opleiding (BBL) van CITAVERDE College aan de slag in de groenvoorziening- en hovenierssector

Zeventien statushouders en drie zij-instromers worden in Roermond opgeleid tot hovenier. Er is een tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Het CITAVERDE College verzorgt de MBO deeltijdopleiding (BBL) waarbij de 20 nieuwe hoveniers ook meteen bij hun nieuwe werkgever aan het werk gaan in de praktijk.

Naast een aanvullende veiligheidstraining krijgen de Statushouders ook de mogelijkheid om additionele vakcertificaten te behalen.

 Werkervaring doen de studenten op bij groenvoorzienings- en hoveniersbedrijven in de regio. Op donderdag 6 september is de kick-off van het project ‘Groenmensen’ geweest. De kandidaten zijn gestart met een cursus veilig werken en op maandag 10 september zijn ze gestart bij hun nieuwe werkgever.

De sector groeit en is permanent op zoek naar nieuwe vakmensen. Dat is een uitdaging omdat de eerste signalen van krapte op de arbeidsmarkt al voelbaar zijn. In de regio Midden-Limburg is daarom dit traject ontwikkeld onder de naam ‘Groenmensen’ waarin statushouders in één jaar tijd worden opgeleid tot assistent-hovenier en hun inburgering kunnen afronden. Voorzitter van de arbeidsmarktregio Midden-Limburg, wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne: “Een baan in deze sector betekent een baangarantie voor nu en de toekomst”.
 

Initiatief van arbeidsmarktregio Midden-Limburg

Het project is een initiatief van de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. Keyport 2020 en de Provincie Limburg steunen het project financieel. De Provincie vanuit het programma ‘Zo WERKT Limburg’. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk en Welzijn): “ “In Limburg telt iedereen mee én doet iedereen mee. Het hebben en houden van werk is daar een belangrijk onderdeel van. Mensen krijgen op deze manier de mogelijkheid zich te scholen en werkervaring op te doen in een sector waar zij hard nodig zijn.”

Deelnemers volgen drie maanden lang een werkervaringsprogramma, dat bestaat uit basiscursussen zoals veilig werken langs de weg, bosmaaier certificaat, Motorkettingzagen, VCA, et cetera. Daarmee worden ze klaargestoomd voor een reguliere opleiding in de groensector. Voor statushouders wordt dat bovendien gecombineerd met extra Nederlandse taallessen. Een sociale coach ondersteunt de kandidaten bij diverse vragen rondom hun werken en leren traject.

De deelnemende hoveniers aan het project ‘Groenmensen’ zijn: BTL, Krinkels, Henssen, van der Linden Groen, Roermond Zuid en Boesheide.

De deeltijdopleiding is één van de verschillende BBL-opleidingen die CITAVERDE College aanbiedt.

Interview L1: