Start FietsALERT CITAVERDE College Roermond op 12 april om 10.00 door wethouder Raja Fick

Op 12 april 2016 komt TEAM Alert Verkeerseducatie de hele dag op het CITAVERDE College Roermond en gaat in de pauzes en tussenuren met jongeren in gesprek over goede- en slechte verkeersgewoontes.

FietsAlert

Je vrienden ge-appt dat je eraan komt? Check. Telefoon in jouw tas? Done. Focus op het verkeer aan? Perfect! Want op de fiets is de verleiding groot om je te laten afleiden. Wist je dat bij 80% van de ongevallen afleiding een rol speelt?

Bij FietsAlert gaan wij een gesprek met jou aan over afleiding op de fiets. Ben jij altijd gefocust op de weg? Of app jij regelmatig jouw vrienden tijdens het fietsen? Iedereen heeft zulke goede en minder goede gewoontes op de fiets. Bij FietsAlert kun jij de minder goede gewoontes verbeteren door een goed voornemen op te schrijven. Ga daarna met jouw vrienden op de foto en deel deze direct op Instagram, dan maak je ook nog kans op een toffe fiets!  

Maar kan jij de verleidingen weerstaan? 

Op 12 april 2016 komt TEAM Alert Verkeerseducatie de hele dag op het CITAVERDE College Roermond en gaat in de pauzes en tussenuren met jongeren in gesprek over goede- en slechte verkeersgewoontes.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, zij zijn daarom een belangrijke aandachtsgroep. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de fietsongevallen voorafgaan aan onoplettendheid en afleiding. Met FietsAlert maakt TeamAlert jongeren bewust van hun kwetsbare positie op de fiets en het belang van goede fietsverlichting.

Tijdens FietsAlert gaat een team van voorlichtingsmedewerkers met jongeren in gesprek over goede en minder goede gewoontes op de fiets, gericht op afleiding en fietsverlichting.

Op een Instagram fotobord schrijven jongeren hun goede voornemens op. Hierna gaan jongeren met het fotobord op de foto. Wanneer zij de foto delen via Instagram maken zij kans op een prijs.

Als jongeren op de foto zijn geweest met hun goede voornemen vullen zij een kennisquiz in. Bij het invullen van deze quiz worden verschillende afleidingsgeluiden afgespeeld. Hierdoor ervaren jongeren direct een vorm van afleiding en zien zij dat het niet mogelijk is je tegelijkertijd goed op meerdere dingen te concentreren.

Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat jongeren positief zijn over FietsAlert. Een ruime meerderheid van de jongeren vindt het bespreken van feitjes een goede manier om bewustwording te creëren. Meer dan de helft van deelnemers is door deelname aan FietsAlert meer gaan nadenken over zijn of haar eigen rol in het verkeer en is van plan het eigen gedrag te veranderen.