Onderwijsproject Globaland op het CITAVERDE College Nederweert

 

De leerlingen van de klassen 1 en 2 namen op 27 en 28 juni deel aan het tweedaagse Globaland project, een spannend spel over de maatschappij en de wereld. Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren.

 

Door middel van actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes Globa’s, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een lied, voeren ze een toneelstuk op of vertellen ze een verhaal aan de hand van van een Lego bouwwerk. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld.

 

De Globa’s die de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. Er wordt een ranglijst bijgehouden waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met de diverse landen. Het project wordt feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen.

 

Globaland stelt zich ten doel leerlingen bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Naast veel kennis doen leerlingen verschillende competenties op zoals zelfstandig werken in groepen, brainstormen en discussiëren, creatief denken en werken, keuzes maken en reflecteren. Dit project is onderdeel van Stichting Cross Your Borders