Donderdag 5 september was het zover: in Grubbenvorst werd de eerste demostraat geopend met ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) klinkers. Het materiaal is een mogelijke oplossing bij wateroverlast, omdat het water kan absorberen als een spons. De klinker is ontwikkeld door Tile Systems X in Hegelsom; de demostraat kwam tot stand in samenwerking met TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Rotterdam en CITAVERDE Bedrijfsopleidingen.

Leerlingen van de BBL-Hoveniersopleidingen hielpen mee met de aanleg van deze demostraat, onder leiding van vakdocent Ger Mennen. "Tijdens de praktijklessen werden 4 verschillende innovatieve onderlagen/cunetlagen aangebracht. De ZOAK klinker ligt in een keperverband waardoor de drukverdeling op de verharding optimaal is. Ook het knipwerk met deze klinker ging perfect."

Tijdens de demo werd duidelijk hoe ongelooflijk snel deze klinkers regenwater absorberen. Het nieuws werd door veel media opgepikt, zo ook door L1. Kijk hier voor het nieuwsartikel en het filmpje.

Wij zijn er trots op dat we aan dit project mochten meewerken!