Prachtige Oostenrijkse excursie studenten MBO Bos- en Natuurbeheer CITAVERDE College Roermond

MBO studenten Bos- en Natuurbeheer van het CITAVERDE College Roermond hebben  een prachtige excursie gehad naar Oostenrijk.

Hieronder een kort dagverslag van deze 5-daagse tocht waarin de studenten onder meer de indrukwekkende Molltalergletsjer, Nockbergen, Heiligenblut, Raggaschlucht en het Nationaal Park hebben bezocht.

Dag 1 van onze reis naar Obervellach in Oostenrijk. Ondanks het grijze weer toch een leuke wandeling gemaakt en waarnemingen gedaan van onder andere edelherten, gemzen, raven en vele planten. Wij hopen de komende dagen op veel meer bijzondere plant- en diersoorten.

Dag 2: Vandaag naar Kaponigtal geweest. Hier ligt een van de hoogstgelegen hoogveengebieden van Europa. Na een zware wandeling hebben we dit gebied bereikt en konden wij genieten van een prachtig uitzicht. Na deze wandeling zijn we nog naar de Teuchl geweest. Dit is een heel smal en donker dal met veel schaduwminnende plantensoorten. Al met al weer een hele mooie zonnige dag...en een beetje sneeuw

Dag 3: Vandaag zijn we naar de Nockbergen geweest. Een zeer bijzonder gebied omdat hier tijdens de ijstijd gletsjers over de bergen zijn geschoven. De bergen zijn daarom niet spits, maar afgerond. Het was zeer winderig en erg koud. De winter is hier begonnen. We hebben hier veel notenkrakers gezien en hebben met name naar de arctische flora gekeken. We zijn met rode wangen van de kou terugkomen op onze boerderij.

Dag 4: na een flinke rit zijn we aangekomen in Heiligenblut. Na een korte bezichtiging van het stadje zijn we doorgereden naar de Grossglocknerstrasse. Deze was helaas gesloten voor verkeer zonder sneeuwkettingen. Het weer zat ons niet mee. We zijn daarom doorgereden naar de Raggaschlucht waar wij de kracht van water hebben gezien op het gebergte. Na deze bezichtiging zijn we naar het dal van Mallnitz gereden waar we hoopten om een aantal lammergieren te zien. Helaas zat de wind, sneeuw en kou ons tegen. Gelukkig heeft de eigenaar van onze boerderij ons getrakteerd op een biertje in zijn stube met een prachtig uitzicht over het Molltal. Dit heeft onze dag weer helemaal goedgemaakt.

Dag 5: dit is alweer de laatste dag. Na een stevige wandeling richting Molltalergletsjer hebben we daar een stuwmeer bekeken. Verscheidene waarnemingen gedaan van steenarend en alpensalamander. Na deze kuitenkiller zijn we naar het Maltatal gereden. We hebben hier de hoogste dam van Oostenrijk bekeken en in de eerste sneeuw van dit jaar mogen spelen. Morgenvroeg vertrekken we heel vroeg weer naar het Nederlandse vlakkeland. Al met al weer een leuke leerzame maar veel te korte studieweek. We hopen dat we gauw weer een volgende reis kunnen plannen. Studenten: namens Dieter en Peter heel hartelijk bedankt voor deze superreis!!