Interview: “Wij helpen studenten ons hoveniersvak ontdekken” 

Mathijs Wolfs is eigenaar van hoveniersbedrijf Guy Wolfs, wat hij heeft overgenomen van zijn vader Guy, en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 14 man personeel. Hij investeert veel tijd en energie in het begeleiden van studenten, zowel binnenlandse als buitenlandse. En die inzet werd beloond, de prijs voor het beste leerbedrijf van Limburg in de sector Voedsel, groen en gastvrijheid ging dit jaar naar het hoveniersbedrijf in Eijsden. Maar hoe zorg je dat die samenwerking tussen onderwijs en ondernemers van goede kwaliteit is? Leon Dols, hoveniersdocent van CITAVERDE College in Heerlen en Mathijs leggen het uit.

“Praktijkervaring is onmisbaar in ons vak”, trapt Leon af. “Dat gold in mijn studententijd ook al. Ik heb zelf les gehad van Guy, de vader van Mathijs, die ons kennis bijbracht uit de praktijk.” Alles van het hoveniersvak komt samen bij een leerbedrijf. De studenten van CITAVERDE kunnen hier enorm veel leren: “Zo stomen we goede hoveniers klaar voor de branche.” Mathijs denkt dat de ervaring in het bedrijfsleven ook kan helpen in het kiezen van een richting: “We helpen hen zo het vak te ontdekken, om zo een goede keuze te maken. Je moet tegenwoordig al zo jong kiezen. Je kunt hier snuffelen aan alle facetten: Hoe werkt het in een bedrijf en voldoet dat aan je verwachtingen? De jonge stagiaires zie je hier grote stappen maken.” Leon vult aan: “De stage is een belangrijk onderdeel van de studie. Daarom is het contact met het bedrijfsleven voor ons zo belangrijk en vice versa.”

Kennis bij elkaar brengen

Voor het goed afstemmen van onderwijs en het bedrijfsleven is goed samenwerken essentieel. “Onderwijs is de basis”, zegt Mathijs daarover. “Wij hebben er profijt van als een nieuwe lichting over een goede basis beschikt. We zijn ook afhankelijk van elkaar, want het is niet gemakkelijk om gediplomeerd personeel te vinden.” Daarnaast moet het onderwijs blijven toetsen of wat zij aanbieden aansluit op de praktijk. “Dat doen we onder andere in een klankbordgroep”, vult Leon aan. Zo blijven onderwijs, professionals uit de hoveniersbranche en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (afgekort: S-BB) met elkaar in gesprek over wat er speelt én hoe we kennis nog beter naar elkaar toe kunnen brengen. Tot slot heeft de school ook de functie van ‘matchmaker’ bij het zoeken naar een stage. “We kunnen gericht helpen om een student van CITAVERDE College naar een leerbedrijf te sturen waarvan we weten dat die daar goed past. Wij kennen de studenten immers en kunnen ondernemers voorbereiden op wat ze kunnen verwachten van een student niveau 2, 3 of 4.”

Veelomvattend vak

Dat onderwijs en het werkveld kennis moeten blijven delen, is ook van belang omdat het vak verandert. Volgens Mathijs hebben mensen daar niet altijd het juiste beeld bij: “De hovenier die enkel met de knipschaar bloemen knipt, is echt niet meer. Binnen het vak is altijd een niche waar je je ei in kwijt kunt, zolang je met je handen wil en kunt werken, vind je die wel. Als je nu een hoveniersbedrijf wilt beginnen, moet je ook kennis hebben over werken met elektriciteit, beschikken over bouwkundig inzicht, kennis van bestraten, architectuur, verticaal tuinieren. Maar ook veilig werken en omgaan met klanten horen erbij. En die klant wordt steeds kritischer.” Om werk zal de afgestudeerde niet verlegen zitten. Er is enorm veel vraag naar hoveniers in onze regio.

Meer weten over de opleiding? Onze hoveniersopleidingen zijn te vinden bij CITAVERDE College Heerlen (niveau 2), Roermond (niveau 2,3 en 4) en Horst (niveau 2). Kijk voor meer informatie over de opleidingen bij de  hoveniersopleidingen.