In de krant: Tekort mbo’ers loopt verder op

Op 18 mei 2018 heeft de Limburger een artikel gepubliceerd waarin wordt vermeld dat het tekort aan MBO-studenten op de arbeidsmarkt nog groter wordt. Dit zou betekenen dat MBO’ers niet of nauwelijks hoeven te wachten om aan de slag te kunnen als zij hun diploma hebben behaald. Voornamelijk voor de opleidingen horeca, retail en logistiek is de situatie nijpend. 

Wil je ook meteen aan de slag kunnen gaan wanneer je bent afgestudeerd? CITAVERDE College biedt op het gebied van Retail de volgende MBO-opleidingen aan:

Hieronder kun je het hele nieuwsartikel van de Limburg lezen:

 

Tekort mbo’ers loopt verder op

In Limburg wordt het tekort aan mbo’ers steeds groter. Het aantal leerlingen met een beroepsopleiding is hier de laatste tien jaar met 20 procent afgenomen. 

Het schrijnend tekort aan MBO’ers in Limburg wordt nog veel groter. Met name in Zuid-Limburg, waar nu al 10.000 mbo-vacatures openstaan, is het aantal leerlingen met een beroepsopleiding de laatste tien jaar met 20 procent afgenomen. Landelijk is dat nog geen 3 procent. Het aantal mbo-leerlingen in heel Limburg was in het schooljaar 2016/2017 ruim 14 procent lager dan tien jaar eerder. In Zuid-Limburg is de daling het sterkst: 20 procent. In Midden-Limburg is dat 12 procent en in Noord-Limburg 5 procent. Oorzaak: de krimp, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat in opdracht van de provincie Limburg deze mbo-inventarisatie maakte. 

De krimp slaat toe bij jeugd in Limburg die in de toekomst juist hard nodig is. In 2017 was het aantal 0 tot 15-jarigen in Limburg 16,6 procent lager dan tien jaar eerder. De terugval in heel Nederland was in die periode 5,5 procent.  De teruggang van mbo’ers geldt voor vrijwel alle studierichtingen. Uitzonderingen zijn de opleiding ‘persoonlijke dienstverlening, vervoer en veiligheid’ en ‘vormgeving en audiovisuele productie’. Bij deze laatste studie, onder andere gegeven bij Arcus College en geprezen in de MBO Keuzegids, is het aantal leerlingen in tien jaar tijd bijna verdubbeld tot ongeveer 1200 in het schooljaar 2016/2017. Toch blijft het een relatief kleine studie in Limburg, constateert het CBS. 

Opmerkelijk is de daling van het aantal ICT-leerlingen. In heel Nederland begonnen tussen 2006/2007 en 2016/2017 juist 3,5 procent meer leerlingen aan zo’n studie, terwijl het aantal Limburgse leerlingen dat voor ICT koos in die periode daalde met 7,2 procent. De terugloop van mbo’ers is overigens in heel Nederland zichtbaar. Bijna 80 procent van de mboschoolverlaters is wel binnen een jaar aan het werk, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS. Met name in Noord-Limburg kunnen de afgestudeerden meteen aan de slag. Begin dit jaar maakten UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) nog bekend dat Limburgse werkgevers nu al op zoek zijn naar bijna 18.000 nieuwe medewerkers met een mbodiploma. Vooral in de horeca, retail en logistiek is de situatie nijpend. 

BRON: © Copyright 2018 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.
DOOR CAROLA DE BOER - Vriijdag, 18 mei 2018