In de krant: Net EHBO-diploma, meteen in actie

Een dag later kan ze er wel nuchter op terugkijken, maar toen ze net een automobilist had gereanimeerd en stond toe te kijken hoe hulpverleners weer leven in de man kregen, stond ze toch wel te trillen. Maar getwijfeld over wat haar te doen stond, heeft ze geen moment, zegt ze. „Ik wist ook precies wat ik doen moest.

De man moest onmiddellijk uit de auto. Daarna heb ik hartmassage toegepast en mond-op-mondbeademing.”
Jessica Collée uit Isenbruch (bij Nieuwstadt) was maandagochtend op weg naar haar examen ‘spuitlicentie’, onderdeel van de mbo-opleiding recreatie aan het Citaverde college in Roermond. Toen ze, samen met haar vriend, een -op een vreemde plek- stilstaande auto voorbijreed op de St. Wirosingel in Roermond, zag ze meteen dat er iets niet goed was met de automobilist. „De man zat bewusteloos achter het stuur. Het zag er niet goed uit.”
 
Meteen zette haar vriend de auto aan de kant. Twee meiden die bij het slachtoffer stonden, waren al hulp aan het regelen.
Jesscia voelde geen hartslag meer bij de man en besefte wat haar te doen stond: actie. Dus haalde ze samen met haar vriend de man uit de auto en begon ze met wat ze nog maar onlangs geleerd had op school, tijdens de EHBO-lessen. „Het ging allemaal heel snel. Tijd om na te denken was er niet. Ik bleef maar doorgaan, totdat er hulp kwam.” Die kwam na een paar minuten. „Ik heb toen nog even staan kijken. Gelukkig zag ik daarna dat de man weer ging ademen.”
 
Over haar examen heeft ze op het moment dat ze in actie kwam, niet eens nagedacht, zegt ze. Maar daarvoor was ze nog ruim op tijd. Het examen ging ondanks de afleiding ook heel goed. En inmiddels weet ze dat ze geslaagd is. Hoe het nu met de automobilist is, weet ze niet. Ze hoopt daar nog van op de hoogte te worden gebracht.
 
BRON: © Copyright 2017 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.
DOOR KITTY BORGHOUTS - Woensdag, 05 juli 2017
 
Update: Jessica heeft bericht gekregen dat de man het goed maakt, mede door haar snelle optreden.