Op 12 september 2018 heeft de Limburger een artikel gepubliceerd over de nieuwe praktijkvleugel 'Dier' van het CITAVERDE College in Horst. De officiële opening vindt plaats op 18 september 2018. Lees het hieronder terug:

In de krant: Gelukkige dieren, blije studenten

Meer ruimte voor mens en dier. Purewinst dus, die nieuwepraktijkvleugel ‘Dier’ van het CITAVERDE in Horst. Docenten zijn er trots op, studenten leren (nog) meer in de praktijk en alle dieren worden er blij van.

Of het nou om de frettengaat, de konijnen, de verschillende soorten kippen, parkieten, duiven, hamsters of die ene slang; ze zijn er allemaal op vooruit gegaan nu zowel de vmbo’ers als de mbo-studenten van het Citaverde College in Horst gebruik kunnen maken van de nieuwe praktijkvleugel van de school. „Onze dierenverblijven waren erg verouderd”, vertellen de derdejaars mbo-studenten Imke Achten, Amy
Bongers en Aniek Albers. „Er zaten allemaal verschillende soorten dieren in één ruimte. In kleine, ouderwetse hokken, ook. Het was écht niet meer van deze tijd. Alle diersoorten hebben een minimale leefruimte nodig. Hoeveel, dat verschilt
per soort. Maar voordat deze nieuwe vleugel er was, hadden we op school gewoon niet genoeg ruimte om elk dier een fijne plek te geven.”

 

Naar buiten

Maar dit alles is voorgoed verleden tijd, zo laten de dames tijdens een rondleiding door het nieuwe gedeelte van hun school zien. De kippenhokken zijn nu zo gemaakt dat de dieren ook naar buiten kunnen, de konijnen hebben genoeg ruimte om alles te doen wat konijnen van nature zoal doen en hetzelfde geldt voor de schildpad, de cavia’s, de chinchilla’s en al het andere kleinvee dat verzorgd, gefokt en bestudeerd wordt door de leerlingen van de school. „Je ziet gewoon dat al die dieren meer natuurlijk gedrag vertonen nu ze in deze nieuwe, ruime verblijven zitten”, vertelt Amy. „Als ze alleen maar in een klein hok zitten, doen ze vaak nog maar weinig. Het dierenwelzijn is met sprongen vooruit gegaan en dat vind ik eigenlijk het belangrijkste.” Dat er nu ook meer plaats is voor de studenten als ze van hun docent bijvoorbeeld het geslacht van een dier moeten bepalen, of als ze de hokken schoonmaken, is natuurlijk ook vooruitgang. Aniek: „Alles voldoet aan de eisen van deze tijd. Dierenkrijgen een badje of een loopwiel of iets om op te knagen als ze dat in het wild ook doen. Dit soort dingen verrijkt hun leven.” Imke: „Het werkt ook prettiger voor ons, want alles is nu een stuk praktischer ingericht.”

 

Praktijk

Volgens Shelley van Schaijk, docent Dier, kunnen haar studenten nu nog meer dan voorheen in de praktijk leren hoe ze met de verschillende dieren moeten omgaan. „Ze doen hier niets meer ‘voor de nep’. Alles is echt. Als ze werken voor ons fokprogramma, kunnen ze hier op ons eigen terrein alles zelf doen.” Voor de drie studentes blijft echter het welzijn van de dieren prioriteit nummer één. Amy: „Je ziet gewoon dat de dieren minder last hebben van stress. Ze zijn gelukkiger.”

 

Bron: Dagblad De Limburger, woensdag 12 september 2018 | Tekst: Angela Janssens | Foto's: Lé Giesen