Duitslandreis Veehouderij MBO CITAVERDE College Horst

18 studenten uit het 2e leerjaar van de opleiding Vee: Houderij en Handel zijn op een vierdaagse studiereis naar Duitsland geweest. Daar bezochten ze diverse bedrijven in de veehouderij en aanverwante sector.  Het doel was om de verschillen in veehouderij tussen Nederland en Duitsland  te laten zien en de ontwikkeling van staatsbedrijven die veelal door emigranten zijn overgenomen.  Een zeer leerzame én leuke studiereis! 

Op maandag 21 maart zijn de studenten van CITAVERDE College Horst om 7.00 uur  in de ochtend vertrokken naar Oost-Duitsland.  De eerste excursie begon met een rondleiding door de Claes-fabriek waar enorme maaidorsers gemaakt worden. Vervolgens hebben ze nog een melkveebedrijf met akkerbouw bezocht voordat ze doorreden naar Maagdenburg om daar te overnachten in een jeugdherberg. De dag is afgesloten met een maaltijd bij de Pizzeria.

De tweede dag zijn de leerlingen met docenten al vroeg vertrokken om naar een schapenmelkerij te gaan, helaas ging dit op het laatste moment niet door. Gelukkig had deze mevrouw geregeld dat men  naar een groot melkveebedrijf kon gaan waar een jonge ondernemer met Nederlandse roots een goede rondleiding verzorgde. Op dit melkveebedrijf zijn drie broers uit Nederland gestart waarna er weer twee uit het bedrijf zijn gestapt. Een is schapen gaan melken en de andere geiten. Dit laatste bedrijf hebben is vervolgens bezocht. Hier was vooral indrukwekkend welke ontwikkelingen deze mensen in de loop der jaren doorgemaakt hadden. Vorig jaar nog een 100-standscarroussel gebouwd!

Tot slot hebben de leerlingen en begeleiders deze dag een rondleiding gekregen op een KI-station waarbij 3 kolossen van stieren geshowd werden die nu veel gebruikt worden in Duitsland of waarvan ze nog veel gaan verwachten. Die nacht is er overnacht in Berlijn waar de leerlingen heren het uitgaansleven konden bezoeken.

Woensdagochtend waren de jongens weer fris en fruitig om naar de varkens te gaan. Dit zeugenbedrijf met 1800 zeugen is van Erik Thijssen, een voormalig varkenhouder uit Sevenum. Vervolgens een bedrijf met rose-kalveren bezocht , waar ze de typisch Oost-Duitse mentaliteit te zien en horen kregen van een van de medewerksters.

De laatste dag is het pluimveeslachterij Plukon bezocht. Hier kregen ze een rondleiding over de slachterij en een presentatie van het Nederlandse bedrijf Stork-Marel, waar ze slachtlijnen produceren. Vervolgens nog een bedrijf bezocht met Brown Swiss koeien waarvan een koe wel 96 liter melk per dag produceert en tot slot hebben ze traditiegetrouw afgesloten in de Warsteiner Brouwerij.

Iedereen kan terugkijken op boeiende en leerzame dagen en zijn heel dankbaar voor de gastvrijheid van de bezochte bedrijven.