De kuikenwens van vier tienermeiden

Artikel Limburgs Dagblad, 23 maart 2016:

Initiatieven in Nederland om bevruchte kwarteleitjes van AH uit te broeden krijgen navolging bij CITAVERDE College

Nee, het is geen aanklacht tegen Albert Heijn. Leerlingen van CITAVERDE College in Horst hopen bevruchte kwarteleitjes aan te treffen voor hun fokprogramma op school. Ze zijn pas 17 of 18 jaar,maar willen dolgraag mama worden. Nee, niet van een kind, maar van een kwartelkuiken. De broedmachine op school, het Citaverde College in Horst, zit vol met kwarteleitjes uit de supermarkt en groothandel. De hoop is gevestigd op bevruchte exemplaren, zodat er binnenkort enkele jonkies uitfloepen. Alles is al in gereedheid gebracht. Ze hoeven alleen nog geboren te worden.

In het kader van hun mbo-opleiding dierenarts-assistent of dierenverzorging hebben Zoë en Phoebe Keijsers uit Sevenum, Linda Hegger uit Hegelsom en Kamile Jasiukaityte uit Kelpen een fokproject opgezet. Een tijdje geleden lazen ze op internet het verhaal van Fionna Bottema uit het Drentse Yde. Zij had 24 kwarteleitjes van Albert Heijn in een broedmachine gelegd en ‘oogstte’ tot haar verbazing zeven kuikens. De supermarkt beweerde dat de eitjes, afkomstig uit Zwitserland, nooit bevrucht zijn, maar de praktijk liet wat anders zien. In het hele land werden vervolgens eitjes uitgebroed. Zo ook door de leerlingen van het CITAVERDE College in Horst.

Het kwartet beseft dat de kans op kwartelkuikens klein is. De eitjes komen alleen uit bij een gemiddelde temperatuur van 37,8 graden. Ze moeten regelmatig gedraaid worden om te voorkomen dat de dooier aan de schaal vastplakt. Maar ze moeten dus vooral bevrucht zijn door een haan. De scholieren begonnen het project uit nieuwsgierigheid.

De eerste 24 kwarteleitjes van ‘Appie’ leverden weliswaar één bevrucht ei op, maar geen levende kwartel. Met eieren van Jumbo en Sligro wordt gehoopt op een beter resultaat. Met een beetje geluk tikt over tien dagen een kuiken zijn schaal kapot. Zoë, Phoebe, Linda en Kamile zouden het prachtig vinden. Alles is in gereedheid gebracht. En wellicht zullen de kwartelmama’s in dat geval op beschuit met muisjes trakteren.

Het project heeft de angst niet aangewakkerd dat ze met Pasen een eitje open tikken en een kuiken aantreffen. „Eieren worden vaak in de koeling bewaard. Dus ook al zijn ze bevrucht, dan groeien ze niet uit tot kuikens. En voor de smaak maakt het niet uit of eieren wel of niet bevrucht zijn”, verzekeren ze.

© Copyright 2016 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Woensdag, 23 maart 2016.
Artikel: Peter Heesen
Foto: Mara van den Oetelaar