CITAVERDE College Roermond krijgt schoolhond

Nieuwe, trouwe medewerker ‘Fer’ op groene school in het nieuwe jaar 

Met ingang van januari 2020 krijgt CITAVERDE College Roermond er een bijzondere medewerker bij, namelijk Labrador Retriever ‘Fer’. Onderzoek heeft uitgewezen dat honden op school bijdragen aan een fijne, veilige leeromgeving. Om deze reden wordt puppy Fer de komende twee jaar opgeleid om leerlingen te helpen. 

Waarom een schoolhond?

CITAVERDE College zet zich in voor een gezond leven van leerlingen, studenten en medewerkers, zowel zowel fysiek als mentaal. In lastige situaties is het voor leerlingen fijn om steun te ontvangen, waarbij een hond kan helpen. Een hond oordeelt niet, troost wel en voelt vaak feilloos aan waar de schoen wringt en kan door een kop op een been of arm te leggen net dat duwtje in de positieve richting geven. Ook voor leerlingen waarmee het goed gaat is het omgaan met een hond een leuke en leerzame ervaring. De komst van Fer zal voor velen het leven op school nog aangenamer maken.

In Amerika en Duitsland worden al langer -met positieve resultaten- honden ingezet op scholen en inmiddels zijn er scholen in Nederland die dit voorbeeld volgen. Zo ook het CITAVERDE College in Roermond.

Dieren op school
Het houden van dieren op school is voor CITAVERDE College niets nieuws. Leerlingen komen met verschillende diersoorten in aanraking, van konijnen tot pony’s. Ruim een jaar geleden is het idee ontstaan om CITAVERDE College Roermond te verrijken met een schoolhond. Niet voor tijdens de lessen, maar als maatje voor leerlingen die hier -onder begeleiding- behoefte aan hebben. Er komt echter wel wat kijken. Voor zowel de hond als leerlingen en medewerkers moet het volledig verantwoord zijn, dus zijn komst is goed voorbereid.

Het is op geen enkel moment de bedoeling dat Fer zonder volwassen toezicht gaat rondlopen op school. De school is zich er terdege van bewust dat zij naar hem een grote verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat zijn gezondheid en welzijn niet kan worden aangetast door een daad van onwetendheid of onnadenkendheid. 

Fer

Fer, de gele Labrador Retriever, is op 29 oktober 2019 geboren en dus nog heel jong als hij de eerste stappen over de Roermondse schooldrempel zet. Het zal ook niet zo zijn dat de leerlingen en medewerkers van het CITAVERDE College een hond door de gangen van het CITAVERDE College zien rennen. Fer is de hond van directeur Ellen Laeven, die hem ’s avonds, in de weekenden en vakanties mee naar huis neemt. Hij zal vanuit de veilige haven van haar kantoor worden opgeleid tot therapiehond. Deze opleiding neemt minimaal 2 jaar in beslag. Intussen zullen Fer en de leerlingen genoeg tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Zo krijgt de hond alle rust om zich te ontwikkelen van pup tot puber tot volwassen hond. Hij wordt onder meer opgeleid door gedragstherapeut Hans Schnock (hondenadviescentrum Roermond)die samen met directeur Ellen Laeven en fokker/ hondeninstructeur Carine Stuurman (www.vanmeinweg.nl) gaat kijken hoe hij zich het beste kan ontwikkelen tot een evenwichtige en betrouwbare hulphond.