CTAVERDE College Roermond helpt KNGF hulphond met de dopjesactie

Leerlingen en Studenten van CITAVERDE College Roermond VMBO en MBO helpen KNGF Geleidehond met de bekostiging van de opleiding van twee hulphonden

Sinds afgelopen schooljaar is er bovenop de Green-Up automaat waarmee we op het Citaverde College lege flesjes en blikjes gescheiden inzamelen een kleine bakje te vinden met daarop de tekst: “Hier uw dopje a.u.b.”. Voordat een leeg PET-flesje in de automaat verdwijnt worden de meeste van hun dop ontdaan en al die doppen worden apart gehouden van de flesjes. Waarom? Omdat we die sparen voor het KNGF.

Het KNGF, Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds zamelt die doppen op verschillende plekken in Nederland in en krijgt daarvoor van een recyclingbedrijf een vergoeding betaald. Met die vergoeding wordt de opleiding van een geleide hond voor bijvoorbeeld iemand die blind is bekostigd. Zo’n opleiding is duur, ongeveer €5000 voor één hond. De dopjesactie, waarmee het KNGF vorig jaar gestart is is een groot succes. In 2015 werden in Nederland genoeg dopjes bij elkaar gebracht om de opleiding van twee honden van te kunnen betalen.

Dit jaar loopt de actie nog beter: alleen al in de eerste twee maanden konden twee honden opgeleid worden van de opbrengsten van de dopjesactie. Inmiddels hebben we op het Citaverde College Roermond iets meer dan twee volle vuilniszakken (naar schatting zo’n 15000 dopjes) bij elkaar gesprokkeld. Een druppel op een gloeiende plaat, maar als we maar met zijn allen doorgaan krijgen we vanzelf een hele berg dopjes bij elkaar in Nederland.

Woensdag waren Ingrid Smith en haar hond Tigger op bezoek bij de eerste klas vmbo van het Citaverde College Roermond. Ingrid is slechtziend en ambassadrice van het KNGF geleidehonden. Haar hond Tigger helpt haar in het dagelijks leven bij zaken die voor andere mensen heel normaal zijn. Waar staat een lantaarnpaal in de weg, waar is de trap, hoe kom je zonder te botsen tussen de bloembakken op het trottoir door? Dingen waar je gewoonlijk nooit bij stilstaat maar die het voor een blinde af en toe behoorlijk lastig kunnen maken. Ingrid heeft verteld over hoe het is om blind te zijn, hoe Tigger haar helpt en we hebben in een filmpje kunnen zien hoe het KNGF honden als Tigger opleidt.

Een bijzonder verhaal dat indruk maakte.

Om een klein extraatje bij te dragen voor de opleiding van een geleidehond hebben Ecoteam-leden Jarno, Houda, Naomi, Sharona en Renée nog een cheque van €100 aan Ingrid overhandigd.

Het was een leerzame les en bij dezen willen we ons dan ook nogmaals hartelijk bedanken bij Ingrid en Tigger voor hun komst.

Op school gaan we na de zomervakantie natuurlijk gewoon door met het sparen van dopjes en we hopen dat we er aan het eind van volgend jaar nog veel meer bij elkaar hebben.

Meer weten over het KNGF? Neem dan een kijkje op https://www.geleidehond.nl/