Het project ‘Groen in je omgeving’ voor eerstejaars van het CITAVERDE College is genomineerd voor de landelijke Impactprijs Groen onderwijs. Projecten van VMBO-groenscholen die op de een of ander manier impact hebben op voedsel, klimaat, en/of leefbaarheid konden meedingen naar de prijs. De prijs wordt uitgereikt op de GroenPact Manifestatie op 16 januari 2019 door minister Carola Schouten van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Binnen het project ‘Groen in je omgeving’ stond centraal hoe groen de schoolomgeving daadwerkelijk is. Daaropvolgend kwamen onze leerlingen zelf met groene ideeën voor onze school, zoals de ‘smulhaag’, waar kruiden, groenten en fruit werden gekweekt en geoogst. Deze producten werden vervolgens bereid in onze eigen keuken, soms met de hulp van een chef-kok. Daarnaast hebben leerlingen nagedacht over insectenbestuiving voor deze smulhaag. Er kwam een insectenhotel en er werd een berg voor zandbijen gecreëerd.

Samenwerken met bedrijfsleven
Ook enkele bedrijven en instellingen werkten mee aan het project. Adviesbureau Alles over groenbeheer bracht de leerlingen kennis bij over planten en bomen. Ook het Natuur- en Milieu educatiecentrum (NMC) en zorgboerderij Bosserhof hadden een belangrijke rol, zo lieten zij de leerlingen onder meer hun insectenhotels zien en leerden zij hen van alles over vlinders. Leerlingen adviseerden op hun beurt het NMC, de zorgboerderij en onze school over de mogelijkheden om de groene omgeving nóg aantrekkelijker te maken.

Manifestatie GroenPact
Op 16 januari wordt bekendgemaakt welk project door de jury is gekozen als winnaar van de Impactprijs Groen onderwijs. Meer informatie over deze uitreiking is te vinden op de website van Groen Kennisnet. Binnenkort verschijnen alle genomineerden met een filmpje op de site van Groen Kennisnet. Zodra deze erop staat, communiceren we dat ook hier op onze eigen site! 

www.citaverde.nl/nederweert.