Scholieren snuffelen aan beroepen

Ruim driehonderd scholieren van zowel het basis- als middelbaar onderwijs gingen dinsdag op bezoek bij bedrijven in de gemeente om daar aan beroepen te snuffelen. Onder de noemer Beroep onder de Loep oriënteerden ze zich op hun mogelijke toekomstige werkveld. Deze dag werd georganiseerd door CITAVERDE College Horst, Dendron College en Dynamiek Scholengroep. Omroep Horst aan de Maas kwam een kijkje nemen en maakte onderstaand verslag. 

Graafmachinist
Een van de bedrijven die de deuren openden was Driessen uit Horst. Bij dit transport-, grondwerk en recyclebedrijf kregen de leerlingen twee bedrijfsvideo’s te zien, werden ze rondgeleid en mochten ze zelf ervaren hoe het is om graafmachinist te zijn. "Ik vond het wel leuk, want we mochten in de kraan zand scheppen en naar de overkant brengen", zegt Pim. "Het was heel cool om er op te mogen zitten en materiaal te mogen verplaatsen", vertelt Senna. Zij zijn allebei leerling op een van de basisscholen van Horst aan de Maas.

Niet bedrijf maar beroep
Nieuw aan Beroep onder de loep is dat leerlingen zich nu niet op bedrijven richten, maar specifiek op beroepen. "We hebben ze zo veel mogelijk proberen in te delen bij hun interesses en ze doe-opdrachten te laten doen, zodat ze niet te veel hoeven te luisteren maar vooral actief bezig kunnen zijn", zegt organisator en docent aan het Dendron College Ramona Evertz. 

'Geen taal, spelling en rekenen'
De leerlingen vinden het wel leuk dat ze een dagje op bedrijvenbezoek mogen. "Dan hoeven we niet op school te zitten en ons met taal, rekenen en spelling bezig te houden", zegt Jasmin. "Normaal zit je op je stoel en met de neus in de boeken. Dit is dan wel anders", vult Senna aan. 

Voor het complete verslag en het filmpje, klik hier.