10e editie Florale TOPDEMO buitengewoon top!

De 10e editie van de Florale TOPDEMO is buitengewoon top te noemen! Het team van CITAVERDE College Heerlen en Maastricht die de Florale TOPDEMO voor de tiende keer organiseerden kijkt zeer tevreden terug op een buitengewoon top evenement. 

De leerlingen en bezoekers van onder andere vele stagebedrijven reageerden ook enthouasiast op de 10e Florale TOPDEMO. Binnenkort komen de foto's die door de top fotograaf van CITAVERDE College zijn gemaakt en natuurlijk een bijhorend verslag over de 10e editie van de Florale TOPDEMO online hier op deze website!


Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad maakte een top verslag van de inspirerende avond met top florist Gregor Lersch. Klik op de foto om het artikel in Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad, met de titel 'Groeien en bloeien met bloemen', te lezen. Lees het artikel hier:

Geslaagde 10e editie Florale TOPDEMO

BLOEMSIERKUNST Citaverde College strikt wereldberoemde florist Gregor Lersch voor workshops en demonstratie.

Leerlingen, docenten en stagebedrijven van het Citaverde College bewonderden gisteravond in Eijsden de bloemsierkunsten van Gregor Lersch (66) uit Bad Neuenahr. „Hij is de absolute top onder de toppers.”

Kaliningrad, Sydney, Cluj- Napoca en de Europa Cup in Genua: halteplaatsen waar Gregor Lersch alleen al de komende vier weken zijn kunnen laat zien als onderdeel van zijn Five Continents Tour 2016. De 66-jarige florist uit Bad Neuenahr in de Duitse Eifel behoort tot de wereldtop op het gebied van bloemsierkunst.

Wil je de man, die vooral bekendheid geniet door zijn boeken en televisiespots, voor een workshop of demonstratie strikken, dan moet je er vroeg bij zijn.

Dat weet ook Jeroen Janssen, vakdocent bloemsierkunst en pr-coördinator van het Citaverde College in Heerlen en Maastricht.''We hebben al vele grootheden hier gehad onder wie de Nederlander Max van de Sluis, de Belg Tomas De Bruyne en de Zweed Per Benjamin.

Maar Lersch, die we overigens voor de tweede keer naar Nederland hebben weten te halen, spant toch wel de kroon. Hij is de topper onder de toppers.”

Samen met collega Angelika Fulbier is Janssen organisator van de tiende Florale Topdemo die gisteren plaatsvond en waarmee ze voor het eerst moesten uitwijken naar een zaal buiten de schoolgebouwen in Maastricht en Heerlen. In dit geval naar het Cultureel Centrum in Eijsden.''De belangstelling onder leerlingen, vakdocenten en stagebedrijven - ook van andere vestigingen - was zo groot, circa vierhonderd mensen, dat we die niet kwijt konden in onze vestiging in Maastricht of Heerlen.”

Het idee om een topdemonstratie bloemsierkunst te houden ontstond tien jaar geleden op initiatief van de toen net aangetreden directeur Peter Claessen.''Hij vond dat zo’n prachtige opleiding als bloemsierkunst veel meer aandacht verdiende. Zo zijn we op het idee gekomen topfloristen uit te nodigen om leerlingen en docenten te inspireren. Zodat ze zien wat er allemaal mogelijk is in hun vakgebied.”

Daarom gaf Lersch dinsdag drie verschillende en nog vrij eenvoudige workshops aan de vmbo- en mboleerlingen om een dag later veertien eigen, complexere, werken tentoon te stellen. ''Ik wil de mensen hier in Eijsden voornamelijk vernieuwende dingen laten zien op het gebied van vormgeving. Voor wie in welke omgeving en in welke toestand welke werken geschikt zijn. Bloemsierkunst gaat namelijk niet alleen om zo veel mogelijk bloemen te verkopen maar ook om vormgeving.”

Vandaag keert de Duitser alweer huiswaarts om over enkele dagen naar Kaliningrad te vertrekken. „Ik ben ongeveer zes à zeven maanden per jaar van huis. Maar blijf nooit lang in het buitenland. Ik druppel alleen wat kennis en vaardigheden om mensen te inspireren. Daarna is het aan henzelf om verder te groeien en te bloeien in dit vak.”

Dat inspireren is bij Stella Philippen (21) uit Tudderen al gelukt. ''Het stuk dat we dinsdag tijdens de workshop maakten, mochten we voor tien euro mee naar huis nemen. Dat prijkt nu prominent op tafel. Normaal ben je daar honderden euro’s voor kwijt.”

 

Bron: Dagblad De Limburger, 03-03-2016, Ronald Colée