Presentatie van Jan van Hooff met netwerkbijeenkomst!

- voor (oud-)studenten, bedrijfsrelaties en docenten - 

Op 14 en 15 februari organiseert CITAVERDE College overdag de landelijke finale van de Skills vakwedstrijden voor Dierverzorging en Dierenartsassistent Paraveterinair. We hebben een leuk programma voor de finalisten die meedoen en de leerlingen van het VMBO die komen aanmoedigen. Daar zijn we trots op.

's Avonds organiseert CITAVERDE College voor al haar oud-studenten en relaties van onze dierenvakgroep een interessante netwerk- en kennisbijeenkomst. We gaan in 2019 meer van dit soort bijeenkomsten organiseren, onder de naam CITAVERDE College Bank. We willen iedereen terug de college banken in! De eerste CITAVERDE College Bank vindt plaats op donderdagavond 14 februari bij GAIA ZOO in Kerkrade. We ontvangen je graag tussen 19.30 en 20.00 uur. Om 20.00 uur geven we het woord aan Jan van Hooff en hij vertelt over ‘Intelligentie bij Dieren’. Zijn presentatie sluiten we om 21.30 uur af met een gezellige netwerkborrel.

Programma en aanmelden

Datum: Donderdag 14 februari.
Programma: 
inloop en ontvangst tussen 19:30 en 20:00 uur. 
presentatie ‘Intelligentie bij Dieren’ door Jan van Hooff van 20:00 tot  21:30 uur. 
- afsluitende netwerkborrel om 21:30 uur.
Locatie: Gaia Zoo, Brughofweg 25, 6468 PB Kerkrade (routebeschrijving).
Entree: Exclusief voor genodigden, gratis entree.
Aanmelden: voor 11 februari via onderstaand formulier.

Volg de Live-stream!

Kun je er niet bij zijn? Bekijk dan de Live-stream op donderdag 14 februari vanaf 20:00 op: https://www.facebook.com/citaverdecollege/

 

AANMELDING
Presentatie en netwerkbijeenkomst

Donderdag 14 februari vanaf 19:30

Gaia Zoo (Brughofweg 25, 6468 PB Kerkrade)

DEELNEMERGEGEVENS
* verplicht veld

Afbeelding

Wie is Jan van Hooff? 

Jan van Hooff, was tijdens zijn loopbaan hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij is de meest bekende apendeskundige van ons land en hij treedt regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen. Een heel bekend filmpje van hem is een bezoek aan de oude, stervende chimpansee ‘Mama’, die hem 44 jaar gekend heeft. Hij kan ook prachtig vertellen. 

Van Hooff groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem, wat door zijn familie is opgericht. Hij studeerde biologie in Utrecht en in Oxford en hij promoveerde op onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Hij heeft als gedragsbioloog vooral veel onderzoek gedaan naar sociale processen, het sociale gedrag en de sociale organisatie van dieren, in het bijzonder bij primaten zoals oerang-oetans en chimpansees.

Hij komt bij ons vertellen over intelligentie van dieren. Dieren 'weten' gewoon vanzelf wat ze moeten doen en wanneer; dat heet 'instinct'. En als ze leren dan gaat dat via conditionering, waar geen intelligentie of ‘benul’ aan te pas hoeft te komen. Wel, zo simpel is het niet, begint duidelijk te worden.

Dieren - en dan bedoelen we niet zozeer mosselen, zeesterren of pissebedden, maar vooral "ons soort dieren", zoogdieren en vogels, blijken een ‘beeld’, een ‘voorstelling’ van hun leefwereld op te bouwen; ze blijken attitudes aan te nemen (betekenissen en waardes toe te kennen aan verschijnselen) en ze kunnen vaardigheden en gewoontes ontwikkelen.

De vraag is in hoeverre dit intelligentie en ‘benul’ weerspiegelt. Wat snappen dieren? Of is het inderdaad alleen maar blinde conditionering? Hoe zit het met bewustzijn en zelfbewustzijn bij dieren? De wetenschap begin steeds meer te snappen van wat dieren snappen. Het beeld dat we ons van 'het dier' vormen blijkt consequenties te hebben voor onze omgang met dieren. Daarvan getuigen acties tegen het gebruik van bepaalde soorten voor invasief medisch-biologisch onderzoek en  - in ons land - de opkomst van een Partij voor de Dieren.

Er is een filmpje waarin hij bij RTL Late Night vertelt over intelligentie van dieren: