Algemeen
Niveau:Niveau 4 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Horst Duur:3 jaar

Vakexpert veehouderij


Tijdens de opleiding vakexpert veehouderij leer je alles over de verzorging van de dieren, voeding en de agrarische sector. Jij wordt een expert op het gebied van grasland, bemesting en vruchtbaarheid. Ook weet je precies hoe je een fokplan opstelt en uitvoert. Na deze MBO niveau 4 opleiding veehouderij ben jij klaar voor het ondernemerschap! Nederland is toonaangevend als het gaat om veehouderij. Word jij onderdeel van deze groene economie in Limburg?

Opbouw van de MBO-opleiding

De MBO niveau 4 opleiding veehouderij start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over de agro sector, voeding en verzorging, huisvesting management en organisatie van hokdieren.

In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen.

Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van keuzedelen voor deze MBO-opleiding zijn een veehouderijspecialisatie en een programma om je voor te bereiden op het HBO (HBO doorstroom).

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

Deze opleiding veehouderij is er ook op niveau 2 en niveau 3. Vind je werken in de agrarische sector sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij vakexpert teelt en groene technologie of vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk.

Wat leer je
Innoveren

Vernieuwingen en veranderingen zet jij om in kansen.

Ondernemen

Jij bent klaar voor je eigen bedrijf.

Coördineren

Jij stuurt aan en coördineert het werk voor een team.

Timo vertelt over... meer verhalen
" Ik ben graag buiten en graag met dieren bezig, van verzorgen tot het zien opgroeien van het vee. De opleiding is heel breed, je leert verschillende kanten van het vak. "
meer verhalen
Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

- Diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO: leerwegen BB, KB, GL of TL

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Vakexpert veehouderij (crebonummer 25535).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding. De opleidingen Dier- en veehouderij, Veehouderij en kennismanagement of Docent en kennismanager groene sector sluiten prima aan.

Video's meer
meer
Beroepen

Jij bent een schakel in de keten voor het belangrijkste product dat er is: voedsel. Jij kunt aan de slag als melkveehouder, varkenshouder, pluimveehouder, verkoper, inseminator, bedrijfsadviseur, voorlichter, veevoedingsdeskundige, medewerker bij een keuringsdienst of bedrijfsverzorgingsdienst.

Kosten

Lesgeld

BBL niveau 3-4
Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen. Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 3-4 voor schooljaar 2017-2018: € 573,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld. Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,-

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Bekijk de uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen.

Voor de opleiding Vakexpert veehouderij moet je rekenen op ongeveer € 200,- per jaar.

Vrijwillige (ouder)bijdrage

Bekijk de informatie over de vrijwillige (ouder)bijdrage.

Foto's meer
meer