MBO Vakbekwaam medewerker voeding en technologie

Als vakbekwaam medewerker voeding en technologie ben je inzetbaar op meerdere plaatsen binnen je bedrijf en kun je prima omgaan met veranderingen in het bereidingsproces en het eindproduct. Van bereiden van voedsel, verwerken, verpakken, voedselveiligheid en wet- en regelgeving weet jij alles! Jij bent bijvoorbeeld als procesoperator of machineoperator de kenner en collega’s kunnen dan ook met vragen bij jou terecht. Jij hebt ook geleerd wat je moet doen wanneer je afwijkingen in het productieproces signaleert. Word jij in Limburg of daarbuiten een belangrijke schakel in de levensmiddelen- en foodindustrie, de grootste producerende industrie van Nederland?

Opbouw van deze MBO-opleiding

Voor deze MBO niveau 3 opleiding vakbekwaam medewerker voeding en technologie opleiding start je in het eerste jaar in een gemeenschappelijk Green Life Sciences-programma. In dit jaar maak je kennis met de richtingen natuur en water, milieu en voeding en technologie.

Ook krijg je algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over bereiden, verwerken en verpakken van voedsel, voedselveiligheid, wet- en regelgeving, milieu, arbo en gezondheid. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept.

Deze opleiding is er ook op niveau 2 en niveau 4.

Bekijk de voordelen van de deeltijdopleiding
Lees meer

Wat leer je

Plannen Jij bewaakt de planning en houdt het toezicht.
Gedetailleerd werken Je voegt ingrediënten bij elkaar, stelt apparatuur in en neemt monsters tijdens het proces.
Technische kennis Jij kent de belangrijkste apparaten en meet- en regeltechnieken.

Eisen

Vooropleiding - Diploma niveau 2
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO leerweg: KB
Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

  • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
  • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
  • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
  • De opleiding kan op diverse locaties in Limburg uitgevoerd worden.
  • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte cursus te volgen.
Echte verhalen Van ouders, onze studenten & beroepsprofessionals

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld, ontvang je een diploma niveau 3 vakbekwaam medewerker voeding en technologie (crebonummer 25461).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding vakexpert voeding en technologie.

Beroepen

Jij kunt na de opleiding Vakbekwaam medewerker voeding en technologie aan de slag als allround procesoperator, laboratoriummedewerker, medewerker instellingskeuken, machineoperator of een andere plek in de levensmiddelenindustrie. Er is veel vraag naar personeel in deze sector, dus je kunt zeker aan de slag!

Kosten MBO-opleiding vakbekwaam medewerker voeding en technologie

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BBL niveau 3-4 (deeltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2020-2021 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 606,- voor BBL niveau 3 en 4.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BBL-opleiding vakbekwaam medewerker voeding en technologie zijn de totale kosten ongeveer € 385,- .

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Lees meer
Wil je een rondleiding of je vragen stellen op school?
Wil je een rondleiding of je vragen stellen op school? Kom naar de inschrijfmiddag!