MBO Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij

De vraag naar goed geschoolde paarden en instructeurs is hoog, evenals de vraag naar grooms. Na deze paardenopleiding heb je alle benodigde kennis in huis over voeding, gezondheid en trainen van paarden. Je hebt ook van alles geleerd over het gedrag van fysiologie van paarden. Als professional weet jij dat goede zorg en intensieve training veel oplevert. Ben jij klaar voor de start in de paardensport in Limburg of daarbuiten?

Opbouw van deze MBO-opleiding

De MBO niveau 3 opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over het trainen van paarden, gedrag, voeding en verzorging. Het aspirant-instructeursdiploma van de KNHS vormt jouw basis. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO opleiding is het klaarmaken van paarden voor keuringen.

Alle studenten van niveau 3 en 4 behalen tijdens de opleiding een instructeursbevoegdheid passend bij hun eigen rijniveau. De eisen zijn gelijk aan die van de KNHS. Je laat zelf twee disciplines zien: springen en dressuur. Via keuzedelen kun je je ook specialiseren in bijvoorbeeld mennen of eventing. Het streven is dat alle studenten hun diploma aspirant-instructeur behalen.

Als je weinig rijervaring hebt, realiseer je dan dat dit extra inspanningen (rijlessen) vergt buiten de opleiding om. Je hoeft geen eigen paard te hebben, maar kunt deze ook huren. Lees hierover verder bij kosten

Studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris vind je hieronder:

Maatwerk
Ben je een hippische topsporter en bestaat je hele leven uit paarden trainen en op wedstrijd uitbrengen - spreek ons aan over maatwerkmogelijkheden. Zo geven wij bij goede schoolresultaten en proactieve houding in de lessen verlof om bijvoorbeeld internationaal op concours te gaan en uit te komen voor team NL. 

Soortgelijke opleidingen
Naast deze opleiding zijn er ook twee paardenopleidingen op niveau 4: Bedrijfsleider paardensport- en houderij en Instructeur paardensport en –houderij. Wil je sowieso iets met dieren gaan doen? Kijk dan ook eens bij Vakbekwaam medewerker dierverzorging.

Bekijk de voordelen van de deeltijdopleiding
Lees meer

Wat leer je

Verzorgen De dagelijkse verzorging en training van de paarden ligt in jouw handen.
Organiseren Jij organiseert een evenement en werkt mee in de uitvoering. Ook bereid je sporters voor, geeft hen instructies en evalueert wedstrijden.
Assertief handelen Jij reageert proactief als het gaat om gezondheid, welzijn en veiligheid.
Instructie Je geeft goede rijles en hebt oog voor het plezier en welzijn van paard en ruiter.
Communiceren Je kunt omgaan met verschillende doelgroepen, zowel volwassenen als kinderen.
Voedingsleer Je hebt kennis van gezonde voer- en waterinname van paarden en signaleert afwijkingen.

Eisen

Vooropleiding - Diploma niveau 2
- VMBO leerweg: KB
Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met locatie Roermond. Je vindt de contactgegevens onderaan op deze pagina.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

  • Werken en leren combineren: de maandagen naar school en daarnaast een arbeidscontract van minimaal 20 uur in een erkend leerbedrijf;
  • Je leert nu eenmaal het beste in de echte reële beroepspraktijk;
  • Elke route geeft de mogelijkheid een passend instructeursdiploma te verkrijgen (aspirant, basis, of wedstrijdsport van ORUN);
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten met hippische expertise;
  • De opleiding wordt in Roermond uitgevoerd. Praktijklessen en praktijkbezoeken zijn op wisselende locaties in Zuidoost-Nederland.

Aandachtspunten:

  • Zorg dat je een betaald arbeidscontract krijgt en ga niet akkoord met een betaling in natura zoals bijvoorbeeld in stalling van je eigen paard en/of rijlessen. Vraag ons vooraf om hulp en advies via het e-mailadres: m.cleven@citaverde.nl)
  • Zorg dat je bij je leerbedrijf in de competenties ‘rijden’ en ‘lesgeven’ kunt groeien.
  • BBL-studenten hebben minder uren les op school, maar werken aan hetzelfde diploma als de BOL-studenten. Hierdoor vraagt de BBL veel meer zelfstandigheid en volharding van de student.
Echte verhalen Van ouders, onze studenten & beroepsprofessionals

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald ontvang je een diploma niveau 3 vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (crebonummer 25470).

Doorleren

Na de opleiding paardenhouderij en -sport kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij of instructeur paardensport en -houderij.

Beroepen

Jij kunt na deze opleiding aan de slag bij bijvoorbeeld een manege, een hengstenhouderij of een paardenfokkerij of –handelaar. Ook kun je werken als groom of wedstrijdruiter. 

De praktijkdagen vinden plaats bij Manege op de Berg in Echt.

Kosten MBO-opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BBL niveau 3-4 (deeltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2020-2021 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld  € 606,- voor BBL niveau 3 en 4.

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2020-2021 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.202,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL en BBL-opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 300,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in de overige leerjaren. Daarnaast zijn een cap, rijbroek en rijlaarzen verplicht voor ongeveer € 60,-. Moet je een paard huren (kan alleen bij BOL)? Denk dan aan €12,50 per week voor maximaal 30 schoolweken per jaar. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig.

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Lees meer
Volg ons op social media Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!
https://www.citaverde.nl/over-citaverde/collegebank/ Collegebank | Reeks bijeenkomsten | CITAVERDE In het kader van kennisontwikkeling en netwerken organiseert CITAVERDE College een reeks interessante bijeenkomsten voor onze bedrijfsrelaties en oud-studenten
Daar waar andere studenten en docenten blij zijn dat het vakantie is, daar gaat voor ‘ons’ paardenmensen het werk gewoon door. En gezien alle geleverde prestaties van de afgelopen maand kunnen wij daar alleen maar heel erg blij van worden 😉 De Nederlandse Young Riders met bondscoach Luc Steeghs begonnen de maand juli goed en wonnen EUROPEES GOUD in Zeewolde. Lars Kersten, Veronique Morsink, Bas Moerings, Rowen Van de Mheen, Tom Schellekens en Luc Steeghs van harte gefeliciteerd! Onze docent Imke gradussen werd dit weekend 3de op de regiokampioenschappen in de klasse M. Proficiat Imke! Anouk Neefs. Zij wordt ‘gewoon’ Limburgs Kampioen in de klasse M2 bij de paarden, waardoor ook zij naar de Nederlandse kampioenschappen mag in Ermelo. Maar behalve dat, heeft Anouk zich ook geselecteerd voor de finale van de divozacup bij de 4 jarige pony’s. Knap gedaan Anouk! En dan nog een Kampioen! Janine Maassen werd Limburgs Kampioen in de klasse L en mag ook naar het NK in Ermelo. Proficiat! En dan de laatste maar zeker niet de minste in deze rij: Nina Jansen. Zij werd 2de in de klasse ZZ tijdens de Limburgse kampioenschappen. Ook een top prestatie waardoor ook zij een startbewijs heeft verdiend voor de grote finale in Ermelo. Wij feliciteren alle studenten en onze docent en wensen ze enorm veel succes in Ermelo! Zet hem op dames!! Wij geloven er in! 💪💪🍀🍀🍀🍀 Photos from Citaverde College Roermond MBO paardensport en paardenhouderij's post
Wat ontzettend leuk om al die enthousiaste posts van onze leerlingen te zien die geslaagd zijn! Ook via deze weg onze hartelijke felicitaties voor jullie! Succes met jullie verdere carrière, en is deze in de paarden? Dan maak jullie dromen waar. Want als jullie echt iets willen dan is ook echt alles mogelijk! #langlevejullie #langlevedepaardensport #dreambig #workhard en vergeet niet af en toe te kijken van hoever je soms bent moeten komen 🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉 Wat ontzettend leuk om al die enthousiaste posts van onze leerlingen te zien die geslaagd zijn! Ook via deze weg onze hartelijke felicitaties voor jullie! Succes met jullie verdere carrière, en is deze in de paarden? Dan maak jullie dromen waar. Want als jullie echt iets willen dan is ook echt alles mogelijk! #langlevejullie #langlevedepaardensport #dreambig #workhard en vergeet niet af en toe te kijken van hoever je soms bent moeten komen 🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉💪🎉
Uitnodiging fokkers en belangstellende, Aanstaande donderdag 20 juni, worden in ECDP De Peelbergen onze nieuwe Kwpn goedgekeurde hengsten Ludovicus A en Lay Out gepresenteerd. De hengsten zullen worden voorgereden door Liza Houwen Tiebot en Kristian Houwen! Aanvang 19.00 ! Met vriendelijke groet Hengstenhouderij Jos & Trudi Houwen Jos Althuizen Jan van Meever Stal Hendrix Uitnodiging fokkers en belangstellende, Aanstaande donderdag 20 juni, worden in ECDP De Peelbergen onze nieuwe Kwpn goedgekeurde hengsten Ludovicus A en Lay Out gepresenteerd. De hengsten zullen worden voorgereden door Liza Houwen Tiebot en Kristian Houwen! Aanvang 19.00 ! Met vriendelijke groet Hengstenhouderij Jos & Trudi Houwen Jos Althuizen Jan van Meever Stal Hendrix
En ondertussen in Auvers (Fr) rijdt mijnheer Motmans nog even door met z’n nakomeling van Taloubet Z in de 7 jarige competitie. De hindernissen zijn vandaag wat hoger, de tijd gaat iets sneller, maar met een paard als dit, met zo’n vermogen, kan het alleen maar genieten zijn. Bravo Monsieur Motmans! 💪💪 Super rit weer! 👍