Algemeen
Niveau:Niveau 3 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Roermond Duur:3 jaar

Ben jij graag in het bos, de natuur of op recreatieterreinen? Dan is de opleiding vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie iets voor jou. Deze MBO niveau 3 opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Natuur en water en Recreatie. Kies je voor Natuur en water? Dan start je in het eerste jaar in een gemeenschappelijk Green Life Sciences-jaar.

Uitstroomrichting Natuur en water
Jij werkt aan onderhoud en het op peil houden van kwaliteit van natuur en water in Limburg en daarbuiten. Je ontwikkelt het terrein, verbetert bodemkwaliteit of de leefomgeving van dieren. Jij zorgt voor een goede kwaliteit van het werk en een veilige werkplek.

Uitstroomrichting Recreatie
Jij zorgt voor een op de vakantiegasten afgestemd recreatieprogramma. Verder zie jij erop toe dat voorzieningen en zwemwater aan de gestelde (veiligheids-)eisen voldoen. Dankzij jou inzet hebben de gasten een topvakantie!

Opbouw van de MBO-opleiding
De MBO niveau 3 opleiding natuur, water en recreatie start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan sport, spel, landschapskunde, waterbeheer of flora en fauna. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is cultuurtechniek of Duits.   

In onderstaande overzichten vind je de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

BOL niveau 3
BBL niveau 3
 
Deze opleiding is er ook op niveau 2 richting recreatie en niveau 4. Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek >link< of vakbekwaam medewerker hovenier >link<.

Wat leer je
Kennis van de omgeving

Jij kent de omgeving waarin jij werkt door en door.

Bewaken van kwaliteit

Jij ziet erop toe dat werkzaamheden worden uitgevoerd volgens regels en afspraken.

Verantwoord werken

Je bent mede verantwoordelijk voor toepassing van de regels over gezondheid, milieu en veiligheid.

Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

- Diploma niveau 2
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg

Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact >ankerlink naar locatie< op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25457).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Video's meer
meer
Beroepen

Jouw werk vindt voor een groot deel plaats in de buitenlucht. Je werkt bijvoorbeeld bij Staatsbosheer, bent outdoor-activiteitenbegeleider, medewerker op een golfclub of bij een water- of zuiveringsschap of doet iets anders in natuurbeheer.  

Kosten

Kosten MBO-opleiding Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

BBL niveau 3-4
Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen.
Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 3-4 voor schooljaar 2017-2018: € 573,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld.
Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,-
Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, vind je hier.

Voor deze opleiding Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie moet je rekenen op ongeveer € 200,- per jaar.

Vrijwillige (ouder)bijdrage
Klik hier voor meer informatie.

Foto's meer
meer