Algemeen
Niveau:Niveau 4 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Roermond Duur:3 jaar

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie)

Zorg jij er graag voor dat iedereen in de natuur een toptijd heeft? Draai jij je hand niet om voor het organiseren en leiding geven? Dan is de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte iets voor jou. Deze MBO niveau 4 opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Natuur en water en Recreatie. Kies je voor Natuur en water? Dan start je in het eerste jaar in een gemeenschappelijk Green Life Sciences-jaar.

Uitstroomrichting Natuur en water
Jij bent vooral bezig met het organiseren van werk op het gebied van natuur en water in Limburg en daarbuiten. Je hebt oog voor de te verrichten taken, prioriteiten, planning en taakverdeling. Weet jij straks alles over natuurbeheer, ecologie en leefomgeving? Dan kun je aan de slag in een variërende sector, die ook nog eens belangrijk is voor onze economie!

Uitstroomrichting Recreatie
Jij houdt je bezig met een voor klanten en gasten interessant en sportief programma. Gasten kunnen altijd bij jou terecht. In de sector recreatie heb jij een functie waarin je teams aanstuurt en werkzaamheden organiseert. Dankzij jou loopt het verblijf van jouw gasten op rolletjes!

Opbouw van de MBO-opleiding
De MBO niveau 4 opleiding natuur, water en recreatie start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan sport, spel, landschapskunde, waterbeheer of flora en fauna. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is HBO-doorstroom (een voorbereiding op het HBO) of Duits.   

In onderstaande overzichten vind je de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

BOL niveau 4
BBL niveau 4

Deze opleiding is er ook op niveau 2 richting recreatie en niveau 3. Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij
vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
opzichter/uitvoerder groene ruimte hovenier
milieu-inspecteur

Wat leer je
Plannen en co├Ârdineren

Jij bent verantwoordelijk voor de verdeling van de werkzaamheden, voor de organisatie en de kwaliteit.

Toezicht houden

Jij co├Ârdineert, stuurt aan, adviseert en voert uit.

Kansen zien

Jij ontwikkelt zelfstandig projecten en je kunt afwijken van standaard werkwijzen.

Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

- Diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO KL, GL of TL

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25454).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding. De opleidingen Bos- en natuurbeheer, Land- en watermanagement, Plattelandsvernieuwing of de opleiding Docent en kennismanager groene sector sluiten goed aan. Veel studenten met de uitstroomrichting recreatie kiezen ook voor een opleiding aan de Fontys Sporthogeschool, een opleiding Fysiotherapie of Ergotherapie.

 

Video's meer
meer
Beroepen

Jouw werk vindt voor een deel plaats in de buitenlucht en op kantoor. Je werkt bijvoorbeeld bij Staatsbosheer, een water- of zuiveringsschap, waterleidingbedrijf, bent outdoor-activiteitenbegeleider, jachthavenmeester of doet iets anders in natuurbeheer.  

 

Kosten

Lesgeld

BBL niveau 3-4
Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen.
Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 3-4 voor schooljaar 2017-2018: € 573,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld.
Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,- 

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, vind je hier. Voor deze opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte moet je rekenen op ongeveer € 200,- per jaar.

Vrijwillige (ouder)bijdrage 

Klik hier voor meer informatie.

Foto's meer
meer