Algemeen
Niveau:Niveau 4 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Heerlen, Roermond Duur:3 jaar

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier)

Het vak van de opzichter/uitvoerder groene ruimte is breed. Als afgestudeerd hovenier houd jij je onder meer bezig met het ontwerpen van tuinen en parken, inclusief het uitdenken van de beste beplanting of bestrating, een bestek maken en leidinggeven. Het hoort er allemaal bij! Na deze MBO niveau 4 opleiding kun je aan de slag in Limburg, maar ook buiten onze provincie zijn er mogelijkheden voor een stage of baan in het groen.

Opbouw van de MBO-opleiding
De MBO niveau 4 opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte – dé opleiding tot hovenier niveau 4 -  start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over ecologie, communicatie, civieltechnisch onderhoud, plantenkennis, landmeten en waterpassen en leiding geven. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding zijn cultuurtechniek en een levende tuin.  

Bekijk deze studie in cijfers
Studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris vind je hieronder:
BOL niveau 4
BBL niveau 4

Deze hoveniersopleiding is er ook op niveau 2 en niveau 3 . Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij opzichter uitvoerder groene ruimte voor natuur, water en recreatie  of milieu-inspecteur .

Wat leer je
Coƶrdineren

Jij organiseert, controleert, prioriteert en stuurt aan.

Ontwerpen

Jij geeft vorm aan tuinen en parken.

Kennis en handhaving van regels

Jij doet de benodigde meldingen en vraagt vergunningen en subsidies aan.

Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

- Diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO KL, GL of TL

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25454).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau HBO-opleiding. De opleidingen Tuin- en landschapsinrichting, Bos- en natuurbeheer, Land- en watermanagement, Plattelandsvernieuwing of de opleiding Docent en kennismanager groene sector sluiten prima aan.

Video's meer
meer
Beroepen

Na deze opleiding heb jij alle facetten van het hoveniersvak onder de knie! Jij kunt zelf tuinen en parken ontwerpen en een team aansturen. Een leidinggevende functie past jou dan ook prima. Je beroepenveld is ook breed, denk bijvoorbeeld aan hovenier, tuinarchitect, groenadviseur, manager groenbedrijven of opzichter.

 

Kosten

Kosten MBO-opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte

Lesgeld

BBL niveau 3-4
Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen.
Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 3-4 voor schooljaar 2017-2018: € 573,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld.
Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,- 

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, vind je hier.  Voor deze opleiding Opzichter/uitvoerder groene ruimte moet je rekenen op ongeveer € 200,- per jaar. 

Vrijwillige (ouder)bijdrage 
Klik hier voor meer informatie.

Foto's meer
meer