Algemeen
Niveau:Niveau 2 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Horst Duur:2 jaar

Medewerker veehouderij

De medewerker veehouderij verzorgt dieren en levert een belangrijke bijdrage aan de goede kwaliteit van het dierlijk product zoals melk en het (voeder)gewas. Nederland is toonaangevend als het gaat om veehouderij. Word jij onderdeel van deze groene economie in Limburg?

Opbouw van de MBO-opleiding
De MBO niveau 2 opleiding medewerker veehouderij start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over de productie- en levenscyclus van de melkkoe en het varken, voeding, melkwinning, vruchtbaarheid en voortplanting. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is Duits.  

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.
BOL niveau 2
BBL niveau 2

Deze opleiding is er ook op niveau 3 en niveau 4. Vind je werken in de agrosector sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij medewerker agrarisch loonwerk of medewerker teelt .

Wat leer je
Systematisch werken

Jij kunt prima werken aan de hand van instructies en procedures.

Opmerkzaamheid

Jij weet precies welke individuele kenmerken en karaktereigenschappen de dieren hebben.

Hygiƫnisch werken

Jij leert alles over reinigen, ontsmetten en andere hygiƫnische maatregelen.

Henk vertelt over... meer verhalen
" Ik vind deze opleiding leuk omdat je veel verschillende kanten van het vak veehouderij leert. Later wil ik graag verder in de varkenshouderij. "
meer verhalen
Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

-Diploma niveau 1
-Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
-VMBO BL, KL, GL of TL

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 2 Medewerker veehouderij (crebonummer 25432).


 

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Video's meer
meer
Beroepen

Jij kunt na deze opleiding aan de slag bij een melkveehouder, varkenshouder en pluimveehouder. Jij bent een schakel in het belangrijkste product wat er is: voedsel.

Kosten

Kosten MBO-opleiding medewerker veehouderij
Lesgeld
BBL niveau 1-2

Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen.
Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 1-2 voor schooljaar 2017-2018: € 236,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld.
Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,-

Leer- en hulpmiddelen
Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, vind je hier.

Voor deze opleiding Medewerker veehouderij moet je rekenen op ongeveer € 300,- per jaar.

Vrijwillige (ouder)bijdrage 
Klik hier voor meer informatie.

Foto's meer
meer