Algemeen
Niveau:Niveau 2 Type:Voltijd leren (BOL), Werken en leren in deeltijd (BBL) Locatie:Bedrijfsopleidingen, Heerlen, Horst, Roermond Duur:2 jaar

Tijdens de  opleiding medewerker hovenier word je opgeleid om tuinen en groen aan te leggen en te onderhouden. Dat kan in Limburg, maar ook buiten onze provincie en zelfs in het buitenland zijn er mogelijkheden voor stages en je baan later.

Jij leert van alles rondom aanleg van groen, flora en fauna, bemesten, beluchten en groenvoorzieningen.


Opbouw van de MBO-opleiding hovenier

De MBO niveau 2 opleiding medewerker hovenier start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen.

In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over zagen, de bodem en bemesting en biodiversiteit.

Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding zijn een specialisatie in technisch werken in het groen of Duits.

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor afgestudeerden van deze opleiding.

Deze hoveniersopleiding is er ook op niveau 3 en niveau 4.

Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij de opleidingen medewerker groen en cultuurtechniek of medewerker natuur, water en recreatie.

Wat leer je
Zorgvuldig werken

De kwaliteit van het werk en veiligheid op de werkplek hebben jouw prioriteit.

Oog voor detail

Jij voert werkzaamheden netjes uit en zorgt voor een keurige afwerking.

Sociale vaardigheden

Jij vindt in teamverband prima je draai en volgt instructies van je leidinggevende keurig op.

Ivo vertelt over... meer verhalen

Deze student ging je voor!

Ivo volgt deze opleiding tot medewerker hovenier op het CITAVERDE College. Wat leer je allemaal op school? Hoe is de sfeer tussen studenten onderling en docenten?
Hij vertelt je er graag meer over.

meer verhalen
Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

- Diploma niveau 1
- Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
- VMBO BB, KB, GL of TL

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 2 Medewerker hovenier (crebonummer 25452).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Video's meer
meer
Beroepen

Na deze opleiding houd jij je bezig met aanleggen en onderhouden van groen, vijvers en waterpartijen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als hovenier of medewerker in groenbedrijf. In de groene sector is veel vraag naar personeel, dus er ligt een mooie baan in het verschiet!

Kosten

Lesgeld

BBL niveau 1-2
Als uw kind op 1 augustus jonger is dan 18 jaar, hoeft u geen cursusgeld te betalen.
Als uw kind op 1 augustus 18 jaar of ouder is, betaalt u wel cursusgeld. Kosten BBL niveau 1-2 voor schooljaar 2017-2018: € 236,-

BOL niveau 1-4
Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld.
Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2017-2018: €1.137,-

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat nodig is om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, is hier te vinden.

Vrijwillige (ouder)bijdrage

Lees meer over de vrijwillige (ouder)bijdrage.

Foto's meer
meer