Interview met Marisol Becerra: No Waste lifestyle is voor iedereen toegankelijk

No Waste is een belangrijk thema binnen CITAVERDE College.
We spraken Marisol Becerra (Locatiedirecteur van CITAVERDE Nederweert) over dit thema.Kun je jezelf eerst even voorstellen?

"Mijn naam is Marisol Becerra en ik ben locatiedirecteur van CITAVERDE Nederweert.
Ik heb rechten gestudeerd, heb in de marketing gewerkt en ben directeur geweest van een particuliere school in Maastricht, de afgelopen jaren heb ik in Zuid-Frankrijk gewoond en gewerkt. Sinds mei 2019 ben ik werkzaam als locatiedirecteur van CITAVERDE Nederweert."Jij houdt je in het leven onder andere bezig met het thema ‘No Waste’, met name toen je in Frankrijk werkte. Hoe zit dat precies?

"Toen ik in Nice woonde las ik dat er een verpakkingsvrije winkel geopend werd, ik was nieuwsgierig naar hoe zo’n verpakkingsvrije winkel eruit zou zien en ben er gaan winkelen. Je mag zakjes, potjes en plastic doosjes meenemen van thuis die je in de winkel kunt vullen met droge producten die in silo’s in de winkel opgeslagen liggen. Pasta, rijst en noten zijn vrij logische producten om los in een winkel te leggen, maar je kunt zelfs vloeistoffen zoals shampoo, wasmiddel maar ook olijfolie bij laten vullen.

Je moet voorbereid zijn en met lege bakjes en stoffen zakjes naar de winkel gaan. Het is een andere manier van boodschappen doen, maar je voelt je wel een stuk beter als je thuis komt en je niet eerst je prullenbak hoeft te vullen met verpakkingsmateriaal 
Er wordt gezegd dat het een goedkopere vorm van boodschappen doen is, je betaalt immers alleen voor het product zelf wat door de supermarkt in bulk wordt ingekocht."


Als we dan even de overstap maken naar de gezondere afdeling; het groente en fruit. Hoe zat dat?

"In de winkel waar ik regelmatig kwam werd geen groente en fruit aangeboden, Maar in elke groentehandel kun je zeer eenvoudig groente en fruit kopen die niet in plastic zijn verpakt. Voorgesneden producten en kant-en-klaar maaltijden kun je niet verpakkingsvrij kopen. Wat dat betreft hebben andere thema’s als gezonde voeding en gezonde lifestyle zeker een raakvlak met ‘No Waste’. Gezond eten, betekent producten van het seizoen eten. Je zult zelf aan de slag moeten om daar een maaltijd van te bereiden, waarbij ik eerlijk moet zeggen dat ik zelf écht geen chef-kok ben."
"Je voelt je een stuk beter als je thuis komt en je niet eerst je prullenbak hoeft te vullen met verpakkingsmateriaal."


Hoe ben jij in je eigen huis begonnen met het genereren van minder afval?

"Ik ben in de badkamer begonnen. Hier hebben we namelijk veel plastic flessen zoals shampoo, douchegel en badschuim, die je kunt vervangen door ouderwetse zeep en shampoo bars (zeep voor het haar). Dat klinkt en lijkt raar, maar als je het doet is het net zo makkelijk en je voelt je ook een stuk beter omdat je niet weer zo’n plastic fles leeg knijpt en vervangt. Denk ook eens aan een bamboetandenborstel en wasbare wattenschijfjes.”In hoeverre is het te doen om de rest van je huis ook plasticvrij te krijgen?

"Dat is te doen, maar dan ben je wel vrij rigoureus. Daar ben ik ook niet naar op zoek, er zijn echter veel dingen die ik nu niet meer gebruik.

Ik gebruik bijvoorbeeld niet veel schoonmaakmiddelen meer in huis. In plaats daarvan gebruik ik bijvoorbeeld bicarbonaat, een soort bakpoeder sterker dan soda. Als je bicarbonaat samen met witte azijn in het toilet gooit, gaat dat bruisen en dat reinigt het toilet, de werking hiervan is net zo goed als WC-eend.
Voor de afwas gebruik ik geen plastic sponzen meer, maar sisalsponzen en. een houten afwasborstel." "Er zijn veel dingen die ik nu niet meer gebruik. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld geen 101 verschillende schoonmaakmiddelen meer in huis."


Als je zelf aan de slag wil met No Waste, wat kan dan de eerste stap zijn?


"Maak eens een rondje op social media, ik volg zelf bijvoorbeeld het Zero Waste Project op Instagram. Door dit kanaal, dat opgezet is door twee zusjes, ben ik me gaan verdiepen in No Waste, welke alternatieven er zijn en hoe je het aan zou kunnen pakken. 

Volg de hashtag #zerowaste, waar je echt veel voorbeelden ziet, welke uiteen lopen van heel basic tot vrij extreem. Er zijn gezinnen die een compostbak met wormen in hun keuken hebben staan en er zijn mensen die een glazen bokaal hebben met daarin het afval van één heel jaar. 
Op Instagram kom ik nieuwe ideeën tegen waarvan ik denk: ‘Oh ja! Zo kan ik een bestaand product vervangen door een vriendelijker product.’. Laat ik er wel bij zeggen dat je eerst een bestaand product moet opmaken, anders schiet het uiteraard zijn doel voorbij.

Pik er vooral uit wat bij jou past. En voor sommige mensen wordt het, net als bij mij, op een gegeven moment een sport waar je steeds weer beter in wil worden."


Hoe koppel jij No Waste terug naar jouw huidige werk binnen CITAVERDE?

"Ik ben lid van het ECO-team, dat ervoor zorgt dat de school nog groener en duurzamer wordt. Naast mij zijn er nog drie collega’s en 16 leerlingen lid. Dat is best een groot team voor een kleine school en we merken dat steeds meer leerlingen lid willen worden worden.
De veranderingen die dit team doorzet vinden sommige leerlingen op school in het begin wat lastig, zoals de invoer van gescheiden afvalbakken. Maar we hebben er met heldere communicatie alles aan gedaan om voor de leerlingen helder te maken waar PMD voor staat en wat juist onder restafval valt. 
Daarnaast heb ik de blikjesautomaat en de snoepautomaat in de aula aan het begin van dit schooljaar laten weghalen in het kader van de Gezonde School. Daar is relatief weinig kritiek op geweest. Leerlingen tapten water in kartonnen bekertjes, deze hebben we sinds kort weg gehaald, waardoor we zien dat leerlingen hun eigen flesje of bidon meenemen en hergebruiken.

Daarnaast bied ik gasten die ik op bezoek krijg nooit een plastic of kartonnen bekertje aan, maar ik zal ze altijd een mok of glas aanbieden om anderen ook zo min mogelijk afval te laten produceren.

Een ander voorbeeld is dat er op dit moment in de aula nog plastic planten staan die geleverd werden bij het meubilair, waarvan de leerlingen terecht zeggen dat deze vervangen moeten worden door echte planten. De leerlingen denken actief mee met het verduurzamen van de school."


"De leerlingen zijn ook zelf zoekende naar dingen die wij als school nog niet goed doen op het gebied van duurzaamheid."


Je wordt dus wel een beetje op je vingers gekeken door de leerlingen?


"Jazeker! Maar we krijgen ook vaker te horen dat we al een heel eind op weg zijn. Ik sprak laatst iemand van Urgenda (Stichting Urgenda is een Nederlandse organisatie die als doel heeft om Nederland sneller duurzaam te maken), en die stelde voor dat we na konden denken over afvalscheiding, wat we dus al doen. Daarna noemde ze duurzame energie, zonnepanelen en LED-verlichting, wat we ook al hebben.. Ze was onder de indruk van onze groene initiatieven en dat ze maar weinig scholen kent die dusdanig energie- en milieubewust zijn.”Kunnen jullie nog wel meer doen binnen de school?

"Uiteraard! We zouden bijvoorbeeld een grijswatersysteem kunnen aansluiten, waardoor het regenwater wordt opgevangen om de toiletten mee te spoelen. Maar we gaan eerst beginnen met het project Waterklaar; we willen .de regenpijpen afkoppelen van het riool. Een vervolgstap is dat we een groot deel van de tegels op het schoolplein eruit halen en een groen schoolplein gaan maken waar het regenwater zijn weg kan vinden.  
Dit zijn projecten die enthousiasme opwekken binnen het ECO-team, waardoor ze daar maar al te graag in meedenken. En dat geeft mij het gevoel dat we ook écht een groene school worden. Niet alleen in naam, maar ook in het uiterlijk en het uitdragen van het groen door de leerlingen.""Het geeft mij het gevoel dat we ook écht een groene school worden. Niet alleen in naam, maar ook in het uiterlijk en het uitdragen van het groen door de leerlingen."


Waar denk jij eigenlijk dat het probleem zit bij veel mensen? Is dat een gebrek aan kennis of is dat het feit dat mensen een stukje gemak zullen moeten inleveren?


"Veel mensen geloven niet dat het echt zo slecht gaat met het milieu als dat het daadwerkelijk is. Daarnaast denken veel mensen: ‘Ach, in mijn leven zal het zo’n vaart niet lopen met onze planeet.’.

Het 10-jarige dochtertje van een vriendin zei gisteren tegen me:
‘Hey Marisol, ken je die Nederlandse jongen die die machine heeft gemaakt om de plastic soep op te lossen? Dat vind ik zo lief.’. Dat zij die jongen een ‘lieve jongen’ noemt zegt meer dan genoeg. 
Ik kan niet de wereld redden, maar ik wil wel mijn steentje bijdragen. Ik hoop dat steeds meer mensen zo gaan denken en ze zich bewuster worden over de gevolgen van het weggooien van afval. Wanneer je op straat afval in de put gooit denk dan eens aan het feit dat daar de zee begint.

Het gaat om een stukje bewustwording en geloof in het feit dat elke klein beetje helpt. “Wil je mensen nog iets meegeven?

"Start stap voor stap. gebruik weer eens een ouderwets stuk zeep, neem een katoenen tasje mee naar de supermarkt om je appels in te doen en kijk vervolgens wat nog meer bij je past. Een beter milieu begint nog steeds bij jezelf."

Tags: MBO