Algemeen
Niveau:Niveau 4 Type:Voltijd leren (BOL) Locatie:Heerlen, Horst Duur:4 jaar

Dierenartsassistent paraveterinair

De dierenartsassistent paraveterinair heeft een centrale, uiteenlopende functie. Met je MBO niveau 4-diploma dierenartsassistent paraveterinair op zak, werk jij zowel in de wachtkamer, het laboratorium en op kantoor als op de behandelplekken zoals de operatiekamer, de herstelkamer, de dierentuin of een landbouwbedrijf. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de baasjes en biedt deskundige assistentie in de operatiekamer. Jij kunt goed met dieren, maar ook met mensen omgaan. Help jij in Limburg of daarbuiten de dieren gezond te houden?

Opbouw van de MBO-opleiding
De MBO niveau 4 dierenartsassistent paraveterinair start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over zorg en behandelingen voor dieren en hygiëne. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is Duits.  

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

BOL niveau 4

Zoek jij een leuke opleiding in de richting van dieren? Kijk dan ook eens bij Bedrijfsleider dierverzorging of Bedrijfsleider paardensport en -houderij .

Wat leer je
Zorgvuldig werken

Jij weet alles van steriliteit, veiligheid en gezondheid op de werkplek.

Klantgerichtheid

Jij hebt een respectvolle, doortastende en proactieve houding tegenover cliënten en arts.

Multitasken

Jij organiseert, voert uit en controleert.

Eisen
Minimale leeftijd

16 jaar

Vooropleiding

-Diploma niveau 3
-Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
-VMBO leerwegen: KB (onder voorwaarden), GL of TL

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Neem dan contact op met de locatie van je keuze.

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Dierenartsassistent paraveterinair (crebonummer 25540).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau HBO-opleiding. De opleiding Dier- en veehouderij, afstudeerrichting dierengezondheidszorg sluit bijvoorbeeld goed aan.

Beroepen

Na deze opleiding kun jij aan de slag bij een dierenartsenpraktijk. Je werkplekken kunnen op kantoor zijn, in de wachtkamer in het laboratorium. Ook kun je werken op behandelplekken zoals de operatiekamer, de herstelkamer, de dierentuin of een landbouwbedrijf.

Kosten

Kosten MBO-opleiding dierenartsassistent paraveterinair
Lesgeld
BOL niveau 1-4

Als uw kind op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger is dan 18 jaar, betaalt u geen lesgeld. Als uw kind op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder is, moet u lesgeld betalen. Het lesgeld bedraagt voor schooljaar 2018-2019: €1.137,-

Leer- en hulpmiddelen
Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Een uitgebreide omschrijving van wat er allemaal valt onder leer- en hulpmiddelen, vind je hier.

Voor deze opleiding Dierenartsassistent paraveterinair moet je rekenen op ongeveer € 200,- per jaar.

Vrijwillige (ouder)bijdrage  
Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Foto's meer
meer