In de Om!-krant: Statushouders aan de slag in de groensector

Op 10 januari 2019 heeft Om!-krant een artikel gepubliceerd over 'Statushouders aan de slag in de groensector'. In deze Om!-krant is aandacht voor de ontwikkelingen rondom de zorg, jeugdhulp en werk & inkomen én voor de initiatieven van de inwoners.

Lees het artikel hieronder of bekijk het hier online (p6)

 

Statushouders aan de slag in de groensector

Enthousiast gaat Berhane aan de slag met de bladblazer. Werken met dit soort apparaten vindt hij superleuk. Berhane (32 jaar) is vanaf 2015 in Nederland. Hij heeft sinds kort een leerwerkplek bij het groenbedrijf BTL Realisatie, vestiging Roermond. Tegelijkertijd volgt hij een eenjarige bedrijfsgerichte groenopleiding aan het CITAVERDE College en leert hij Nederlands bij Gilde Opleidingen. Al deze partijen én het Werkgeversservicepunt Midden-Limburg werken nauw met elkaar samen om statushouders zoals Berhane zo goed mogelijk te begeleiden.

Een-op-eenbegeleiding
Tim Krijn is vestigingsmanager van BTL Realisatie, vestiging Roermond: “Wij houden ons bezig met onderhoud en aanleg van groen in de breedste zin van het woord. Vanuit een sociale gedachte bieden wij op dit moment 3 statushouders een stage aan. Onze eigen voormannen en hoveniers geven een-op-een begeleiding. Het is de bedoeling dat ze met alle takken van sport binnen ons bedrijf kennismaken, zodat ze ontdekken wat bij hen past en waar ze verder in willen. Wij hopen dat we ze straks een baan kunnen aanbieden. Berhane heeft van vroeger uit veel ervaring met tractoren en heeft er ook interesse in. Bij BTL proberen wij ons altijd te richten op de sterke punten van mensen en dat doen we zeker ook bij Berhane!”

Intensieve samenwerking
“Het is fantastisch dat bedrijven als BTL leerwerkplekken aan statushouders beschikbaar stellen”, vertelt Conny van Hout, manager Programma’s bij CITAVERDE Bedrijfsopleidingen. “Door intensieve samenwerking ben ik ervan overtuigd dat we deze groep goed op weg helpen in onze samenleving. Bij ons kunnen ze heel vakgericht in een jaar tijd een erkend diploma niveau 1 behalen. Tijdens dit jaar kunnen ze ook nog allerlei deelcertificaten halen zoals ‘Bosmaaien’ en ‘Veilig werken langs de weg’ en komen specifieke vaktermen aan bod. Het gaat ons erom dat ze met hun diploma straks kunnen en mogen werken en van toegevoegde waarde zijn. Dat is ongelooflijk belangrijk voor henzelf, het bedrijfsleven en voor de samenleving.”

Rol Werkgeversservicepunt Midden Limburg
“Wij maken de verbinding tussen werkgevers en de werkzoekenden binnen het project ‘Groenmensen’, waarin meerdere groenbedrijven participeren. Het is mooi om te zien dat we enerzijds werkgevers kunnen bedienen in hun vraag naar personeel en anderzijds statushouders een nieuw perspectief kunnen bieden”, aldus Björn Haan adviseur werkgeversdienstverlening van het Werkgeversservicepunt.

BRON: © Copyright 2019 Gemeente Roermond /  Om!-krant

Volg ons op social media
🐴 Deze week hadden de leerlingen van #CITAVERDE College #Roermond #VMBO-dag Paard! De leerlingen hebben allerlei leuke dingen gedaan 🐎🤩 #voorhetleven #paard
Het is de laatste dag van de week van de #circulaire #economie. Daarbij hoort de tip: gebruik duurzame materialen. Het #CITAVERDE College in #Heerlen maakt ook gebruik van duurzame ledverlichting, 💡hoe tof! Ledverlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. Ledlampen verbruiken minder energie en hebben een langere levensduur🔋Wel 50 keer langer dan een gloeilamp #CITAVERDE #voorhetleven #weekvandecirculaireeconomie 💪🏼
Vandaag is de laatste dag aangebroken van de week van de circulaire economie en daar hoort natuurlijk ook een laatste tip bij namelijk: bouwmateriaal een tweede leven geven. 💪🔨 Ben je klaar met je verbouwing? Kijk dan of je oude materialen of materialen die je over hebt, kunt gebruiken voor wat anders. Maak bijvoorbeeld van je houten vloer een nieuwe tafel of verkoop het/geef het weg. Als je je bouw- en sloopafval naar de milieustraat brengt, gooi de materialen dan gescheiden in de juiste bakken. Zo geef je niet alleen bouwmateriaal een tweede leven maar het is ook nog eens goed voor het milieu.
💡De vierde tip in de week van de #circulaire #economie is: lever je oude mobieltje in🤳🏻 Wist je dat in 200 mobieltjes genoeg goud zit voor een trouwring💍? Deze belangrijke grondstoffen kunnen we hergebruiken. Lever daarom je oude mobieltje in bij een Wecycle-bak🗑 bij jou in de buurt. Zo krijgt je telefoon niet alleen een tweede leven maar is het ook nog eens goed voor het milieu.🐾💪🏼 #CITAVERDE College #voorhetleven
Op dag 4 van de circulaire week is het thema: maakindustrie/repareren van goederen. 💪🛠 Goed onderhoud en reparatie verlengen de gebruiksduur van producten. Nederlanders gooien jaarlijks meer dan 100 miljoen kleine apparaten, zoals een koffieapparaat of smartphone weg. Een aanzienlijk deel daarvan had gerepareerd kunnen worden. 🕵️‍♀️Breng eens een bezoekje aan een van de Repair Cafés. Een Repair Café is een bijeenkomst die draait om repareren, georganiseerd op buurtniveau. Je kan er je kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Het doel hiermee is het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het verlengen van de levensduur van het product. Klik op de link om te kijken waar en wanneer een Repair Café bijeenkomst bij jou in de buurt is. https://repaircafe.org/
Een belangrijk thema tijdens de circulaire economie week is het verminderen van consumptiegoederen. Als we spullen delen met familie, vrienden of via online platforms zijn er minder spullen nodig. Denk aan een partytent of tuinmateriaal die je niet vaak gebruikt, die kun je makkelijk met meerdere personen delen. Of koop tweedehands! Dit is niet alleen goed voor de circulaire economie maar ook voor je beurs. Zo verleng je levensduur van een product. Neem dus eens een kijkje bij een kringloop- of tweedehandswinkel. Uitzondering hierop zijn vriezers, koelkasten en drogers: nieuwe zijn vaak zuiniger dan drogers, vriezers en koelkasten van 8 jaar of ouder.