BRUG NAAR WERK

OPLEIDING EN STAGE VOOR WERK IN OPENBARE RUIMTE

De gemeente Venray biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ‘brug naar werk’. Zij krijgen een opleidingstraject, een stageplaats en een leerwerkovereenkomst bij uitvoerders van werk in de openbare ruimte. Het gaat hierbij om een pilot samen met CITAVERDE College, Monsdal Buitenbeheer en De Combinatie.

Arbeidstekorten verwacht

In de regio Noord-Limburg worden door vergrijzing flink wat arbeidstekorten verwacht in de sectoren groen, logistiek en infra. De gemeente Venray anticipeert daarop door statushouders en werkzoekenden in de regio klaar te stomen voor een baan in de groensector.

Pilot

Op 8 mei 2017 is de gemeente Venray gestart met de pilot ‘Brug naar werk’ gericht op het groenbeheer. De gemeente heeft hiervoor de samenwerking gezocht met CitaVerde, Monsdal Buitenbeheer en De Combinatie. Gezamenlijk wordt gepionierd, wordt er kennis opgedaan en gedeeld. Vrijdag 21 juli tekenen deze partijen de officiële samenwerkingsovereenkomst. De pilot lijkt nu al een succes: tien kandidaten hebben eind juni hun praktijkovereenkomst getekend en gaan waarschijnlijk in dienst bij de genoemde werkgevers.

Traject kandidaat

In de eerste twee maanden wordt de kandidaat werknemers- en vakvaardigheden bijgebracht, gecombineerd met een beroepsoriëntatie. Daarna gaat de kandidaat vier maanden werken met behoud van uitkering in een MBO entree-opleiding Groene Leefomgeving. Het laatste half jaar treedt de kandidaat met een leer-werkovereenkomst in dienst bij Monsdal of De Combinatie.

Groenbeheer

In het groenbeheer is momenteel voldoende werk. Dit komt deels doordat het onkruidbeheer op verharding afgelopen jaar handmatig is uitgevoerd in verband met het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen. Door de werkzaamheden in het groenbeheer als een leer-werkomgeving in te zetten, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte. Het werk dient daarnaast als mooi opleidingstraject voor de kandidaten, zonder dat hiermee verdringing op de arbeidsmarkt optreedt.

Volg ons op social media
Onze decaan Sandra Stals ging samen met een aantal van onze leerlingen op bedrijfsbezoek bij carrosseriebouwer Tal Techniek b.v. in Weert. “We proberen onze leerlingen zo veel mogelijk te laten ontdekken,” zegt ze daarover. “We willen dat de leerlingen aan het einde van de derde klas zoveel gezien en beleefd hebben, dat ze een goede keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding.” En TechniekTalent.nu was erbij! Klik voor het hele artikel hieronder: Op bedrijfsbezoek bij carrosseriebouwer - TechniekTalent Van kantoor tot spuitcabine, van magazijn tot werkplaats. Het is ‘acces all areas’ voor de vmbo-leerlingen van Citaverde College op bedrijfsbezoek bij carrosseriebouwer Tal Techniek in Weert.Ze kruipen achter het stuur van een grote truck, ontdekken hoe je een oplegger bouwt en kunnen vragen wat...
Met een Museumbus naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Onze tweedejaars weten nu álles over de Toppers van de Gouden Eeuw! Een perfecte voorbereiding op de lessen culturele en kunstzinnige vorming (CKV) in klas 3.
Dat was leuk! Onze tweedejaars van CITAVERDE Nederweert kregen tweemaal een daverend applaus. Zij organiseerden voor het project KERNgezond activiteiten voor basisschoolkinderen waarbij gezond bewegen, gezonde voeding en gezond gedrag centraal stonden. En dat deden ze fantastisch! Op onze website vind je er een artikel over: https://bit.ly/2GI8slU
Onze derdejaars Quinty blikt terug op beroepenfeest Weert On Stage: “Het was een leuke en drukke dag!” Op de foto haar eerste match voor een Doedag met Huisdierenhotel De Hegge in Weert. Lees er hier meer over: https://bit.ly/2GtOeLx Leerling Quinty: Leuke dag op Weert on Stage | CITAVERDE Half maart was het zover; na alle voorbereidingen was het tijd voor het echte werk op Weert on Stage. Ook onze Quinty is naar dit beroepenfeest geweest, om te onderzoeken waar haar interesses liggen en om te kijken waar ze graag een paar uurtjes mee wil lopen tijdens de zogeheten Doedag. Lees hieron...
Guy Somers, consultant bij Werk en Vakmanschap in Weert, verzorgde samen met collega Nick Tulling een gastles Werknemersvaardigheden voor VMBO-leerlingen niveau 4 met het uitstroomprofiel techniek.“De leerlingen deden goed mee. Het is leuk om te doen, zeker als het lukt om persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Dit komt van pas bij hun eerste sollicitaties.” Gastles is prima voorbereiding op stage of werk - Werk en vakmanschap Goede werknemersvaardigheden zijn belangrijk om succesvol te zijn in je werk of stage. Er wordt dan namelijk van je verwacht dat je zo zelfstandig mogelijk werkt, afspraken nakomt, kwaliteit levert, samenwerkt en duidelijk communiceert. Guy Somers, consultant bij Werk en Vakmanschap in Weert, was gi...