Online cursus: vakbekwaamheid vogels

Verkopers, handelaren en fokkers van vogels zijn volgens het Besluit houders van dieren verplicht een vakbekwaamheidsbewijs voor vogels te behalen. Dit kan lastig zijn wanneer je weinig tijd hebt om een cursus te volgen. Met de online cursus vakbekwaamheid vogels van CITAVERDE behaal je snel je bewijs. In deze cursus worden diverse zaken rondom het behoud van vogels behandeld, zoals dierenwelzijn, gezondheid en wet- en regelgeving. Dit kan eenvoudig zelf online worden bestudeerd met e-learning. Aan de hand van nuttige informatie en praktische voorbeelden is jouw kennis van vogels weer helemaal bij de tijd. De cursus wordt afgesloten met  een examen, waarbij een succesvolle afronding het bewijs vakbekwaamheid voor vogels oplevert.

Makkelijk online leren

Om ervoor te zorgen dat vogelhouders op een verantwoorde manier omgaan met vogels, worden er in deze cursus veel verschillende thema's behandeld:

 • Dierenwelzijn (inleiding)
 • Biologie van het dier
 • Verzorging
 • Huisvesting
 • Voeding
 • Voortplanting
 • Gezondheid
 • Wet en regelgeving
 • Soorten, rassen en hun kenmerken

De cursus vakbekwaamheid voor vogels gaat verder dan het aanbieden van een zelfstudie. Het is immers belangrijk dat de opgedane informatie ook op de juiste wijze in de praktijk wordt toegepast. Daarom is de beheersing van praktijkkennis en praktijkervaring een vereiste voor het behalen van het vakbekwaamheidsbewijs. Deze vaardigheden worden getest middels een vaardigheidsexamen. CITAVERDE biedt de mogelijkheid om jouw vaardigheden te vernieuwen of uit te breiden met de vaardigheidstraining over vogels. Dit kan je aangeven bij inschrijving van de cursus.

Opbouw cursus

Om er zeker van te zijn van een goede verzorging van vogels, omvat de cursus een leertraject dat afgesloten wordt met twee examens. De opbouw is als volgt:

 • Zelfstudie met e-learning
 • Vaardigheidsexamen in 1 dagdeel van 3,5 uur
 • Kennisexamen in 1 uur
 • Optioneel: extra vaardigheidstraining in 1 dagdeel, voor € 205,-

Wanneer het examen tijdens de eerste poging niet is behaald, is het mogelijk een herexamen te maken. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht.

Wil je je kennis over vogels eenvoudig online bijspijkeren en snel de vakbekwaamheid voor vogels behalen? Schrijf je dan in voor de online cursus van CITAVERDE!

Veelgestelde vragen

 • Wat is het niveau van de cursus?

De cursus vakbekwaamheid voor vogels wordt op niveau 4 aangeboden. De cursus is echter zo opgesteld dat die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht vooropleiding.

 • Waar worden de examens gehouden?

Het kennis- en vaardigheidsexamen worden op diverse Limburgse CITAVERDE vestigingen gehouden. Kijk voor de geplande cursus bij de actuele planning.

 • Wat kan er gebeuren als ik geen bewijs vakbekwaamheid vogels heb?

De inspecteurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) mogen inspecties uitvoeren. Wanneer blijkt dat je in overtreding bent, kunnen verschillende sancties volgen zoals een proces verbaal, of in het ergste geval inbeslagname van de dieren.

Voor veelgestelde vragen klik hier! ​
Voor meer informatie klik hier!

Ook relevant

Lees meer

Doel

Deze online cursus heeft als doel om het erkende bewijs van vakbekwaamheid te behalen voor de diergroep vogels.

Doelgroep

Als je (bedrijfsmatig) werkt met gezelschapsdieren, in dit geval vogels, heb je te maken met de regels voor vakbekwaamheid. Deze regels zijn opgesteld om bedrijfsmatig op een verantwoorde manier gezelschapsdieren te houden.

In verband met de coronacrisis heeft het RVO de datum van 1 juli 2020 voor het verplichte vakbekwaamheidscertificaat opgeschort. Voorwaarde is dat je kunt aantonen dat je met de opleiding bezig bent. In dit geval geldt er een vrijstelling totdat de examens afgenomen kunnen worden.

Let op: voor elke diergroep geldt een apart vakbekwaamheidsbewijs.

De cursus wordt aangeboden op niveau 4, maar is voor iedereen toegankelijk, ongeacht gevolgde vooropleiding.

Afsluiting

De online cursus wordt afgesloten met een vaardigheidsexamen  en kennisexamen.

Wil je meer weten over de eisen? Klik op bovenstaande link van het examen. 

Indien de examens succesvol worden afgesloten ontvang je een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep vogels.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@
Beschikbare startdata
Vogels online + examens op 11 juni (vaardigheid) en 23 juni (kennis)
Startdatum traject: 11-06-2020
Locatie van training: Horst Hoogveld
Direct aanmelden
Klik hier voor bijeenkomsten
11-06-2020 11:00-16:00 Vaardigheidsexamen (exacte tijdstip volgt in uitnodiging) 23-06-2020 13:00-18:00 Kennisexamen (exacte tijdstip volgt in uitnodiging)
Vogels online + examens op 18 juni (vaardigheid) + 23 juni (kennis)
Startdatum traject: 18-06-2020
Locatie van training: Horst Hoogveld
Direct aanmelden
Klik hier voor bijeenkomsten
18-06-2020 11:00-16:00 Vaardigheidsexamen (exacte tijdstip volgt in uitnodiging) 23-06-2020 13:00-18:00 Kennisexamen (exacte tijdstip volgt in uitnodiging
Vogels online + examens op 23 juni (kennis) + 25 juni (vaardigheid)
Startdatum traject: 23-06-2020
Locatie van training: Horst Hoogveld
Direct aanmelden
Klik hier voor bijeenkomsten
23-06-2020 13:00-14:30 Kennisexamen 25-06-2020 13:00-16:00 Vaardigheidsexamen (exacte tijdstip volgt in uitnodiging)