Cursus vakbekwaamheid vogels

Handel je in vogels, heb je een dierenopvang of organiseer je markten met vogels? Dan ben je gebonden aan het nieuwe Besluit Houders van Dieren. Hierbij is het verplicht om de vakbekwaamheid vogels in bezit te hebben. Dit kan eenvoudig met de cursus van CITAVERDE. De cursus bestaat allereerst uit een zelfstudie middels e-learning. De module vogels is een goede manier om je kennis op te frissen en nieuwe informatie te krijgen. Aan de hand van praktische voorbeelden worden verschillende onderwerpen rondom de gezondheid, dierenwelzijn en verzorging van vogels behandeld. Met deze opgedane kennis ben je weer helemaal bij de tijd en bezit je de vakbekwaamheid vogels. 

Wat wordt er behandeld in de cursus?

Tijdens de cursus zullen er diverse onderwerpen met betrekking tot de verzorging en behoudt van vogels worden behandeld. De cursus bestaat uit de volgende thema's:

 • Dierenwelzijn (inleiding)
 • Biologie van het dier
 • Verzorging
 • Huisvesting
 • Voeding
 • Voortplanting
 • Gezondheid
 • Wet en regelgeving
 • Soorten, rassen en hun kenmerken

Er zijn verschillende eisen waaraan je moet voldoen om de vakbekwaamheid vogels te behalen. Zo is het naast het bezit van kennis ook van belang om deze informatie op de juiste wijze in de praktijk uit te voeren. Deze cursus vakbekwaamheid vogels besteedt hier aandacht aan door niet alleen praktijkkennis te bespreken, maar ook een vaardigheidstraining te organiseren. De beheersing van de praktische handelingen wordt getest in een vaardigheidsexamen aan het eind van de cursus. Het volgen van een stage is voor deze cursus geen vereiste.

Opbouw

Het doel van de cursus vakbekwaamheid vogels is om vogelhouders op een verantwoorde manier te laten omgaan met de dieren. In de cursus wordt er daarom op diverse vlakken kennis bijgebracht en wordt deze kennis ook getest. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zelfstudie met e-learning
 • Expertmeetings in 3 dagdelen
 • Praktijkvaardigheden in 1 dagdeel*
 • Vaardigheidsexamen in 1 dagdeel*
 • Kennisexamen in 1 uur

*1 dagdeel bestaat uit 3,5 uur.

Vakbekwaamheid vogels behalen

Wil je graag het bewijs voor vakbekwaamheid vogels behalen? Schrijf je in voor de cursus vakbekwaamheid vogels van CITAVERDE. Zo fris je niet alleen je kennis over vogels op, maar leer je allerlei praktische vaardigheden. Wil je meer weten? De folder Besluit Houders van Dieren legt je meer uit.

Veelgestelde vragen over de cursus vakbekwaamheid vogels

 • Waar wordt de cursus gegeven?

De cursus vakbekwaamheid vogels worden gegeven over diverse Limburgse vestigingen. Kijk voor de geplande cursus bij de actuele planning.

 • Is herkansing van het examen mogelijk?

Wanneer u de eerste keer niet het examen behaalt, is er nog de mogelijkheid tot het behalen van de vakbekwaamheid voor overige zoogdieren door het maken van een herexamen. Deze herkansing valt echter niet onder de pakketprijs van de cursus, waardoor er extra kosten in rekening worden gebracht.

Voor veelgestelde vragen klik hier! ​
Voor meer informatie klik hier!

 

Lees meer

Doel

Deze cursus heeft als doel om het erkende bewijs van vakbekwaamheid te behalen voor de diergroep “Vogels”.

Doelgroep

Als je (bedrijfsmatig) werkt met gezelschapsdieren, in dit geval vogels, heb je te maken met de regels voor vakbekwaamheid. Deze regels zijn opgesteld om op een verantwoorde manier met voldoende kennis bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren te mogen houden. Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om hiervoor een bewijs van vakbekwaamheid te bezitten.

Let op: voor elke diergroep geldt een apart vakbekwaamheidsbewijs. 

De cursus wordt aangeboden op niveau 4, maar is voor iedereen toegankelijk, ongeacht gevolgde vooropleiding.

Afsluiting

De cursus wordt afgesloten met een vaardigheidsexamen  en kennisexamen.

Wil je meer weten over de eisen? Klik op bovenstaande link van het examen. 

Indien de examens succesvol worden afgesloten ontvangt u een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep “Vogels”.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@