Cursus vakbekwaamheid herpeten

Houd, fok of handel je in reptielen en amfibieën? Wanneer je bedrijfsmatig deze dieren houdt, ben je verplicht een vakbekwaamheid herpeten in je bezit te hebben. Voor het behalen hiervan biedt CITAVERDE Bedrijfsopleidingen de juiste cursus aan. De cursus is opgedeeld in een deel zelfstudie middels e-learning, een expertmeeting en een vaardigheidstraining. Er zullen veel verschillende zaken aan bod komen over het houden van herpeten, zoals voeding, verzorging en wet en regelgeving. Als afsluiting wordt de in de cursus opgedane kennis getest met een kennis- en praktijkexamen, waarnaar je de vakbekwaamheid herpeten ontvangt.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Het Besluit houders van dieren stelt strenge eisen aan het verkrijgen van de vakbekwaamheid herpeten. Niet zo gek, immers moet er een garantie zijn dat dierenhouders herpeten op een goede manier kunnen verzorgen. Deze cursus bestaat daarom diverse onderwerpen waarin kennis over dierenwelzijn, gezondheidszorg en huisvesting wordt behandeld. In de cursus vakbekwaamheid herpeten komen de volgende thema's voorbij: 

 • Dierenwelzijn (inleiding)
 • Biologie van het dier
 • Verzorging
 • Huisvesting
 • Voeding
 • Voortplanting
 • Gezondheid
 • Wet en regelgeving
 • Soorten, rassen en hun kenmerken

Het is in deze cursus niet verplicht om een stage te volgen. Wel is er voor het behalen van de vakbekwaamheid herpeten van belang dat je voldoende praktijkkennis en praktijkervaring beheerst. Deze wordt getest met een vaardigheidsexamen.

Opbouw cursus

De cursus is gecreëerd om snel met vakkundige en praktische kennis de vakbekwaamheid herpeten te behalen. De cursus is daarom opgebouwd in compacte delen waarin verschillende disciplines worden geleerd en getest.

 • Zelfstudie met e-learning
 • Expertmeetings in 3 dagdelen
 • Praktijkvaardigheden in 1 dagdeel van 3,5 uur
 • Kennisexamen in 1 uur
 • Vaardigheidsexamen in 1 dagdeel van 3,5 uur

Vakbekwaamheid herpeten behalen?

Wil je nuttige kennis verkrijgen over de verzorging en behandeling van jouw reptielen en amfibieën? Met de cursus van CITAVERDE behaal je snel de vakbekwaamheid herpeten. Meld je nu aan. Meer weten? Meer informatie over deze cursus lees je in de folder.

Veelgestelde vragen over de cursus vakbekwaamheid herpeten?

 • Is één vakbekwaamheid genoeg voor het houden van meerdere diersoorten?

Conform het Besluit houders voor dieren geldt voor elke diergroep een apart vakbekwaamheidsbewijs. De vakbekwaamheid herpeten is speciaal bedoeld om kennis te verschaffen over reptiel en amfibieën. Dus als u bijvoorbeeld zowel vissen als herpeten verkoopt, moet u voor beide soorten over een vakbekwaamheidsbewijs beschikken

 • Uit hoeveel personen bestaat een cursusgroep?

De cursus vakbekwaamheid herpeten zal van start gaan bij minimaal 12 aanmelding. Per cursusgroep geldt er een maximum van 20 deelnemers.

Voor nog meer veelgestelde vragen klik hier! ​
Voor meer informatie klik hier! ​

 

Lees meer

Doel

Deze cursus heeft als doel om het erkende bewijs van vakbekwaamheid te behalen voor de diergroep Herpeten.

Doelgroep

Als je (bedrijfsmatig) werkt met gezelschapsdieren, in dit geval herpeten, heb je te maken met de regels voor vakbekwaamheid. Deze regels zijn opgesteld om op een verantwoorde manier met voldoende kennis bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren te mogen houden. Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om hiervoor een bewijs van vakbekwaamheid te bezitten.

Let op: voor elke diergroep geldt een apart vakbekwaamheidsbewijs. 

De cursus wordt aangeboden op niveau 4, maar is voor iedereen toegankelijk, ongeacht gevolgde vooropleiding.

Afsluiting

De cursus wordt afgesloten met een vaardigheidsexamen  en kennisexamen.

Wil je meer weten over de eisen? Klik op bovenstaande link van het examen. 

Indien de examens succesvol worden afgesloten ontvangt u een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep “Herpeten”.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@